U trendu

I to je moguće: 10 trikova da se ne ugojite tokom praznika

Novogodišnji i božićni praznici vreme su kada mnogi prestanu da brinu o kalorijama, i prepuste se uživanju u bogatoj trpezi, zbog čega kasnije neretko zažale. Hladno vreme i stres zbog praznika dodatno nas deprimiraju i u tom periodu nam je najmanje do vežbanja, a najviše do prejedanja.

Međutim, nutricionisti su ponudili rešenje kako da i u Novu godinu uđete neopterećeni viškom kilograma i ne dozvolite sebi da se ugojite tokom praznika.

1. Izaberite omiljenu hranu

Tokom praznika ne morate isprobati baš sve poslastice koje se nađu na trpezi. Izaberite one koje najviše volite, i tako ćete pokazati disciplinu, a nećete se odricati omiljenih slatkiša.

2. Znajte koliko vam je dovoljno

Obaratite pažnju na to šta vam organizam govori. Nemojte odlaziti do frižidera iz čiste dosade, a kada ste gladni, pojedite samo onoliko koliko vam je dovoljno.

3. Držite poslastice van svog vidokruga

Nutricionisti tvdre da čim vidimo hranu dobijemo želju da je jedemo, bez obzira na sitost, prenosi sajt 24sata.hr. Zato nemojte u videokrugu čuvati višak hrane, naročito slatkiša i držite se one stare poslovice: Daleko od očiju, daleko od srca (želudca).

4. Pola tanjira = povrće

Zamenite dva komada mesa ili pola tanjira testenine sa pola tanjira povrća. Umesto slatkiša, pojedite voće. Ovog pravila treba se pridržavati tokom cele godine, a ne samo tokom praznika, jer je to najlakši način da se izgubi višak kilograma.

5. Ostanite u pokretu

Tokom praznika se možete aktivirati na mnogo načina – pomaganjem u kuhinji, odlaskom u nabavku namirnica, kupovinom poklona. Na početku nedelje možete odrediti dane kojima ćete vežbati, što može podrazumevati i šetnju, vožnju bicikla, pilates ili trening u teretani. Bitno je zacrtati sebi cilj jer ćete ga tako lakše i ispuniti.

6. Cilj: održavanje predpraznične težine

Znamo da je tokom praznika veoma teško izgubiti kilograme, ali bićete svakako zadovoljni ako vaga pokaže isti broj kilograma i pre i nakon praznika.

7. Hidratacija, hidratacija i još hidratacije

Dehidriranost zna da nas zavara da smo gladni. Ako osetite glad, najpre popijte malo vode ili biljnog čaja, čime možete zavarati želudac, a kansije ćete i manje pojesti.

8. Ograničite alkohol

Alkohol može da otvori apetit, a i sam sadrži dosta kalorija. Birajte zato niskokalorična pića, kao što su belo vino ili šampanjac. Ukoliko manje popijete, veće su šanse da ćete ujutru biti spremni za vežbanje, dok će vas bolni mamurluk terati da još više pojedete i dugo se izležavate u krevetu.

9. Naspavajte se

Praznici nam neretko stvaraju stres, a njega možete ublažiti naspavate li se. Nedovoljno sna nateraće vas da još više jedete.

10. Uživajte

Sva ova pravila nutricionista pomoći će vam da što lakše preživite praznike, ali najvažnije od svega je da vam oni budu zabavni i da uživate u krugu porodice i prijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.