Kako do ravnog stomaka sa 40 godina?

Uobičajena predstava 40-godišnjakinje je, osim ako ne razmišljate o nekoj poznatoj glumici koja zbog posla nije smela da se ugoji, ona o zdepastoj ženi. Nije ni čudo, jer se nakon četrdesete smanjuje elastičnost tkiva i svako „ludovanje“ u ishrani, svako uživanje u gurmanskim obrocima smesta se primeti. Šta da rade dame u četrdesetim koje žele da i dalje imaju ravan stomak, a nemaju čitav tim stručnjaka koji će ih terati da vežbaju i da se pridržavaju posebnog ritma ishrane kako bi što duže održale liniju? Evo šta.

Foto: Antonin77/Pixabay.com

Foto: Antonin77/Pixabay.com

Posle četrdesete kilogrami se skidaju teže nego ranije, ali to ne znači da ih je nemoguće skinuti, daleko od toga. Evo jedne korisne vežbe za stomak: lezite na leđa, ispružite noge, uvucite stomak i zadnjicu polako podižite s poda. Vežbu ponovite osam puta i radite je svaki dan. Ne oduzima mnogo vremena, nije preterano naporno, a stomak će vam ostati ravan.

Sa 40 je masaža, radi očuvanja cirkulacije, još i potrebnija nego sa 30, jer vezivno tkivo popušta. Na stomak možete naneti ulje protiv celulita, na ruku staviti rukavicu i kružnim pokretima masirati stomak pet minuta – i tako svaki dan.

Još jedan problem nakon četrdesete je što se voda više nego ranije zadržava u organizmu. Zato je korisno izbaciti so iz ishrane i umesto nje koristiti začinsko bilje ili makar količinu unete soli svesti na mininmum. U peršunu se nalaze materije koje obnavljaju vezivno tkivo, pa je korisno piti tri šolje čaja od peršuna dnevno (kašiku peršuna prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta).

Dakle, malo intenzivnije vežbe za stomak od onih koje su vam bile neophodne sa 30 godina, malo jača masaža stomaka, smanjenje unosa soli i čaj od peršuna, i vaš stomak će i posle četrdesete ostati ravan.

Ostavite komentar

Ostavite komentar