U trendu

Koje namirnice najviše goje, a koje održavaju vitkost?

Smatra se da su čips i prženi krompiri zajedno sa  gaziranim pićima najodgovorniji za gojenje. To je zaključak istraživača sa Harvard univerziteta donet na osnovu analiza koje su rađene 20 godina.

Sa druge strane, ako jedemo hranu koja je bogata celulozom uz jogurt, gubimo težinu. Stručnjaci ukazuju na to da ćemo, ako jedemo dosta zdrave hrane, jesti manje hrane koja nije zdrava. Takođe, hrana bogata celulozom stvara nam osećaj sitosti, dok prženi krompiri, slatkiši ili gazirana pića imaju bolji ukus, ali smo nakon toga ubrzo ponovo gladni.

Nema sumnje da osobe koje piju jogurt čine puno za  održavanje normalne telesne težine. Takođe, osobe koje se zdravije hrane, ako pri tom ne puše i ako umereno piju i spavaju 7-8 sati u toku noći, imaju mnogo više energije i mnogo više fizički vežbaju.

Iistraživači su analizirali 120.877 muškaraca i žena u SAD-u koji su imali nomalnu telesnu težinu i podelili su ih u tri grupe. U proseku su dobijali na težini 1,5 kg na svake 4 godine, što je iznosilo oko 7,5 kilograma za 20 godina i imali su povećan rizik od obolevanja srca, šećerne bolesti i raka.

Studija je specijalno bila fokusirana na odnos dobijanja na težini i konsumacije određene vrste hrane kod žena. Zaključeno je da sve vrste krompira, a naročito čips i prženi krompir, dovode do gojenja, ali i da crveno meso, mesne prerađevine, slatkiši i zašećereni voćni sokovi imaju isti efekat. Povrće, voće, jogurt i koštunjavi plodovi – pokazali su se kao najefikasniji u održavanju optimalne telesne težine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.