U trendu

Evo kako se gojaznost može predvideti

U okviru novih istraživanja gojaznosti, navodi se da se indeksom telesne mase (BMI) beba može predvideti gojaznost već od šeste godine života pa nadalje.

Obrazac rasta koji je istraživanje uradilo pokazalo je jasnu vezu između vrednosti BMI kod beba od 5 do 6 meseci i kasnije u toku rasta od 6 godina, kada se potvrdila pojava gojaznosti.

BMI je mera za statističku procenu telesne masti na bazi visine i težine. U principu se ne koristi za decu mlađu od 2 godine, ali ovo istraživanje pokazuje efikasnost i mogućnost primene BMI na bebama.

Istraživanje je analiziralo podatke 480 veoma gojazne dece starosti od 2 do 6 godina, kao i podatke za 800 dece starosti između 2 i 6 godina koja su imala normalnu težinu i normalan BMI.

Rezultati su pokazali različite pravce BMI kod beba sa nepuna 4 meseca. Primećeno je da je većina gojazne dece bila crne rase i iz porodica sa niskim mesečnim primanjima.

Da bi potvrdili rezultate, istraživači su pratili još 2.650 dece, ali ovog puta više Latinoamerikanaca. Rezultati su i tu pokazali da visok BMI kod beba utrostručuje verovatnoću za gojaznost od šeste godine života pa nadalje.

Autori istraživanja zaključili su da je visok BMI kod beba od 6,8 ili 18 meseci života snažan pokazatelj teške gojaznosti od šeste godine života.

Preporuke

Na osnovu nalaza, iako su preliminarni, preporučuje se pedijatrima rutinsko merenje BMI bebe sa napunjenih 6 meseci života. Tako se mogu identifikovati deca sa visokim rizikom od gojaznosti. Dodatnom edukacijom i savetovanjem roditelja o zdravom načinu života može se pomoći ovoj deci u sprečavanju gojaznosti. Merenje BMI je prednost jer je to jednostavan pokazatelj svakom roditelju i pedijatru o tome kako će ta beba rasti i da je vreme da se nešto preduzme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar