U trendu

Ne možete se rešiti sala oko struka? Izbacite ove namirnice

Nije nimalo lako rešiti se abdominalne masnoće, one, kako joj i ime kaže, koja se nalazi u području abdomena, odnosno oko struka i na stomaku. Ona nije prvenstveno estetski problem, već zdravstveni jer opterećuje vitalne organe.

Studija objavljena u časopisu Obesity Reviews pokazala je da su osobe koje konzumiraju visokoprocesuiranu, visokokaloričnu i prezačinjenu hranu sklonije stvaranju abdominalnog sala, odnosno da te vrste hrane uzrokuju nakupljanje abdominalnih masnoća.

Želite li da se rešite masnoća oko struka, pre svega je bitno podići kvalitet ishrane i pokrenuti se. Jedno bez drugoga neće imati nekog efekta. Ako i sami imate problem s ovom vrstom debljanja, u nastavku pročitajte koje su namirnice krivci za abdominalno salo. Možda se iznenadite.

Sir

Ako ste ljubitelj sireva, naročito onih punomasnih, kremastih i zrelih, ovo nije dobra vest za vas. Sir povlači za sobom i čašu-dve kvalitetnog crnog ili belog vina, a to takođe doprinosi gomilanju masnoća u telu. Želite li da se rešite abdominalnog sala svedite na minimum ili, još bolje, izbacite iz ishrane lazanje od sira, picu sa sirom, i visokokalorične, punomasne sireve poput camemberta ili brieja.

Suhomesnati proizvodi

Reći ćete, to su sam kriška, dve ili tri salame ili kobasice za doručak, ali ako svaki dan doručkujete isto, količina postaje puno veća. Ako je reč o domaćim suhomesnatim proizvodima, povremeno ih je zdravo jesti, ali oni kupovni obiluju konzervansima, soli, pojačivačima ukusa, zbog čega spadaju u visokorpocesuiranu hranu za koju smo već naveli da pridonosi stvaranju sala oko struka.

Prelivi za salatu

Kupovni prelivi za salatu nešto su što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u vašoj ishrani. Baš kao i suhomesnati proizvod i oni obiluju kalorijama i masnoćama i različiti konzervansima i pojačivačima ukusa. Umesto da ih kupujete napravite domaći preliv za salatu. Posegnite za domaćim jabukovim sirćetom, maslinovim uljem, limunovim sokom ili uljem od semenki bundeve.

Energetske pločice

Prodaju ih pod zdravu hranu, kao zamenu za obrok, ali energetske pločice to najčešće nisu – niti su zdrave, niti mogu zameniti obrok. Istina, utažiće vam glad, ali pod koju cenu? Obiluju dodanim šećerima, kalorijama, masnoćama i rafinisanim ugljenim hidratima, a svaki od navedenih elemenata utiču na stvaranje abdominalne masnoće. Energetske pločice jednostavno izbacite iz ishrane. Umesto njih jedi granolu koju ste sami pripremili.

Sladoled

Sladoled na dnevnoj bazi savršen je recept za debljanje, naročito u predelu abdomena jer obiluje zasićenim mastima i šećerom, a i jedno i drugo „lepe“ se upravo za s. Količinu kalorija u sladoledu suvišno je i spominjati. S obzirom da dolaze topliji dani, sada je vreme da osvestite koliko vam sladoled zapravo – ne treba. Kad temperature porastu, umesto njega pojedite rashlađeno voće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar