Operacija gojaznosti i trudnoća

Gojaznost ugrožava zdravlje, a gojaznost tokom trudnoće povećava rizike i po majku i po dete. Na zapadu se veliki broj gojaznih žena pre trudnoće podvrgava operaciji za smanjenje težine. Istraživači su obavili reviziju studija koje su se odnosile na trudnoću gojaznih žena i zaključili su da je trudnoća nakon bariatrične operacije mnogo bezbednija od trudnoće veoma gojaznih osoba.
Bariatrična operacija sastoji se iz nekoliko procedura koje se vrše nad gojaznim osobama sa ciljem smanjenja telesne težine.
Jedno istraživanje je pokazalo da 79,2% učesnika nije imalo komplikacija u toku trudnoće nakon ove operacije. Međutim, zabeleženi su i određeni problemi kao što je teško povraćanje i drugo.
Na osnovu dostupnih podataka, autori revizije preporučuju da žene ne zatrudne barem 12 meseci nakon bariatrične operacije, jer u tom periodu nastaje nagli gubitak težine. Za to vreme se mogu javiti i nedostaci hranljivih materija, kao i disbalans elektrolita.
Iako stručnjaci kažu da bi žene trebalo da sačekaju 12 meseci, jedno istraživanje je pokazalo da je rizik od spontanog pobačaja u periodu od 18 meseci nakon opercije veći (31%) u odnosu na trudnoće koje su započete više od 18 meseci nakon operacije (18%).
Autori revizije takođe preporučuju da sve žene, a naročito gojazne žene, pre začeća dobiju sve neophodne informacije o kontracepciji, načinu ishrane, gojenju i vitaminskim dopunama.
Revizija zaključuje da uspešna trudnoća nakon operacije mršavljenja zahteva multidisciplinarni tim lekara, hirurga, anesteziologa, specijalista za plodnost, nutricionista, psihologa i plastičnih hirurga.
Manje težine – više nepoznanica
Rahat Kan, koautor revizije i ginekolog u bolnici Princeza Aleksandra u Harlou u Velikoj Britaniji, navodi u saopštenju za štampu: „Sve veći broj žena u periodu rađanja prolazi kroz ovakav tip operacija radi smanjenja telesne težine i njima su potrebne informacije i uputstva u vezi sa reproduktivnim nejasnoćama. Na osnovu dokaza koje smo prikupili, trudnoća nakon bariatrične operacije je bezbednija, odnosno sa manje komplikacija nego trudnoća veoma gojaznih žena.“
„Multidisplinarna zdravstvena zaštita je ključ za zdravu trudnoću žena koje su imale bariatričnu operaciju. Međutim, ove žene bi trebalo da budu posmatrane kao rizična grupa kako od strane akušera tako i od hirurga,“ dodaje on.
„Žene koje su bile podvrgnute bariatričnoj operaciji generalno dobro podnose trudnoću, ali postoje određenih rizici o kojima bi pacijenti trebalo da budu dobro informisani. Treba podstaknuti optimalnu informisanost pojedinaca, kako bi mogli da donose promišljene odluke o planiranju trudnoće nakon operacije,“ kaže Džejson Vog, akušer i ginekolog.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike