U trendu

Zakasneli pubertet dečaka – simptomi i uzroci

Dečaci koji su gojazni ulaze u pubertet kasnije nego njihovi vršnjaci koji su normalne telesne težine. Prethodne studije o tome fokusirale su se prvenstveno na devojčice, i zaključak je bio potpuno suprotan.

Vodeći istraživač u ovoj studiji, Džojs Li (Joyce Lee) iz dečje bolnice u Mičigenu, SAD, izjavio je da su gojazne devojčice ranije ulazile u pubertet od svojih vršnjakinja sa normalnom težinom. Nije jasno zašto prekomerna telesna težina ubrzava seksualno sazrevanje devojčica, a usporava sazrevanje dečaka. Smatra se da su devojčice i dečaci veoma različiti u pogledu seksualnog sazrevanja i da ima jako puno nepoznanica u hormonskom mehanizmu koji dovodi do puberteta.

Ispitivan je 401 dečak iz različitih socioekonomskih sredina sa cele teritorije SAD-a i vršena su merenja rasta i razvoja u trajanju od navršene druge godine do 12. godine života.

Pubertet je proces koji se razvija u više stadijuma. Kod približno polovine dečaka penis i testisi počinju da rastu u desetoj godini života. Mnogi dečaci koji su gojazni ne pokazuju nikakve promene na genitalijama do 11 i po godina.

Dr Li smatra da je masno tkivo biološki aktivno i da utiče na nivo određenih hormona koji cirkulišu u telu. Prema jednoj teoriji, masti oslobađaju supstancu koja pretvara muški hormon androgen u ženski hormon estrogen, koji ubrzava pubertet kod devojčica, ali usporava kod dečaka.

Neizvesno je kakve dugoročne posledice ova situacija može imati na zdravlje i emocionalni razvoj dečaka. Već sama gojaznost sama po sebi ima negativne posledice na psihu, a uz usporen seksualni razvoj te posledice mogu biti znatno izraženije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.