U trendu

17 namirnica bez roka trajanja: Neka hrana može da traje zauvek

Kada pravite zalihe namirnica, bilo da se radi o hrani za hitne slučajeve ili o hrani sa popustom, važno je da znate njihov rok trajanja kako ne biste bacali novac, piše Stars Insider.

Dok sveža hrana ima rok trajanja od samo nekoliko dana, neke namirnice mogu da traju godinama ili nikada ne isteknu.

Da bismo vam uštedeli novac, donosimo vam listu od 17 namirnica koje imaju dug ili neograničen rok trajanja!

Beli pirinač

Dok smeđi pirinač zbog ulja može trajati samo oko šest meseci, beli pirinač se može čuvati neograničeno, samo se uverite da je dobro zatvoren i zaštićen od vlage.

Med

Jedna od retkih namirnica koja zaista traje zauvek je med. Način na koji ga pčele proizvode otežava razvoj bakterija a način na koji se obrađuje i zatvara samo produžava njegov beskrajni vek trajanja. Najstariji med koji je ikada pronađen bio je star 5500 godina.

Senf

Senf se može konzumirati dve do tri godine nakon isteka roka trajanja, ako nije otvoren. U zavisnosti od marke, ostaće dobro nakon otvaranja duže od godinu dana, sve dok se čuva u frižideru.

Soja sos

Zbog fermentacije i visokog sadržaja natrijuma, neotvoreni soja sos nikada neće isteći. Ako ste već otvorili bocu, ne brinite, i dalje će biti dobra u vašem frižideru više od godinu dana.

Crno vino

Nisu sva vina dobijena istim procesom. Dok komercijalna vina mogu trajati od jedne do tri godine, fino vino će trajati decenijama. Međutim, mora biti neotvoreno.

Suvi pasulj

Iako možda neće biti najukusniji nakon dužeg perioda, pasulj i dalje je dobar za jelo nakon 30 godina, otkrile su studije.

Masline

Dobre su za sve, od predjela do martinija, a neotvorene tegle maslina imaju rok trajanja do tri godine.

So

Ne samo da sol može da pomogne da se hrana duže sačuva, već se nikada neće pokvariti ako se ne pokvasi.

Žestoka pića

Duhovi su se mogli smatrati besmrtnim, ali samo ako su bili neotvoreni i držani u senci. I dok to neće trajati večno, čak i otvorene boce će trajati dugo.

Kukuruz kokičar

Dok se već napravljene kokice u kesi mogu pokvariti nakon nekog vremena, zrna kukuruza kokičara će biti spremna za upotrebu i posle nekoliko godina.

Šećer

Čuvano u hermetički zatvorenoj posudi (sve dok voda i bube ne uđu unutra) možete zasladiti hranu koliko želite. Međutim, imajte na umu da se tekstura može promeniti.

Sušeno voće

Ako držite sušeno voće u frižideru, ono će trajati duže. Iako je preporučljivo da ga pojedete u roku od šest meseci, ovaj rok se može produžiti na dve godine ako ga držite u frižideru, a neograničeno ako ga držite u zamrzivaču.

Konzervirana tunjevina

Konzervirana tuna ima prilično dug vek trajanja. Takođe, traje oko dve do pet godina nakon isteka roka trajanja.

Sirće

Kisele komponente sirćeta čine ga samoočuvajućim, pa je njegov rok trajanja kategorisan kao „skoro neograničen“. Neke vrste mogu promeniti boju, ali ukus ostaje nepromenjen.

Mleko u prahu

Iako ovo možda nije vaš prvi izbor, mleko u prahu traje znatno duže od svežeg mleka. Bezbedan je za upotrebu, sve dok je neotvoren, dve do deset godina. Može trajati i duže ako ga držite u zamrzivaču.

Konzervirani paradajz

Konzervirani paradajz je takođe dobra investicija. Može vam trajati do dve godine.

Instant-kafa

Ako instant kafu držite na hladnom i suvom mestu, trajaće godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.