U trendu

Ako primetite ovo, ne kupujte ga: Kako prepoznati da li je pileće meso zaista sveže?

Pileće meso je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji širom sveta. Raznolikost recepata koji uključuju piletinu je skoro beskrajna, ali je ključno koristiti svež sastojak za pripremu ukusnih i zdravih jela.

Svežina pilećeg mesa nije važna samo za ukus, već i za bezbednost hrane i prevenciju trovanja hranom.

Zašto je važno prepoznati svežinu pilećeg mesa?

Svežina je ključna iz nekoliko razloga. Prvo, sveže meso ima bolji ukus i teksturu od mesa koje je starije ili pokvareno. Drugo, manje je verovatno da će sveže meso biti kontaminirano patogenima koji mogu izazvati trovanje hranom, kao što su salmonela ili listerija.

Kako znati da li je pileće meso sveže?

1. Datum isteka

Jedan od najlakših metoda za proveru svežine mesa je provera roka trajanja na pakovanju. Ako je rok trajanja još uvek u budućnosti, velike su šanse da je piletina još uvek sveža. Međutim, treba napomenuti da se može pokvariti pre isteka roka trajanja, posebno ako nije pravilno skladišten.

2. Boja

Sveže pileće meso ima bledo ružičastu boju. Kako stari, boja se može promeniti u žućkastu ili sivu. Takođe, pazite na bilo kakve mrlje ili promene boje na mesu, što može biti znak kvarenja.

3. Miris

Sveže pileće meso ima neutralan miris ili blagi miris živine. Ako piletina emituje neprijatan miris, koji podseća na amonijak ili truljenje, verovatno je već pokvaren.

4. Tekstura

Sveža piletina ima čvrstu i elastičnu teksturu. Ako je meso mekano ili lepljivo, to može biti znak kvarenja.

5. Sok

Ako iz njega curi krvava ili mutna tečnost, to može značiti da je meso starije ili pokvareno. Sveža piletina može da curi malo bistre tečnosti, ali to bi trebalo da bude minimalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)