Ako volite smokve, posle ovoga ćete ih izbegavati: Evo šta rade sa insektima (video)

Postoji jedna vrlo odvratna stvar vezana za vaše omiljeno voće – smokve, a to je da verovali ili ne, u skoro svakoj se nalazi jedna muva ili osa! Evo kako se to dešava.

Smokve uglavnom oprašuju ose, koje se često unutra zaglave i umru. Stručnjaci kažu da se u svakoj smokvi nalazi barem po jedna mrtva osa, a neretko se u njoj zaglavi i muva, piše Novi.ba.

Međutim, mrtvog insekta nećete naći, jer smokva luči jak enzim koji ga u potpunosti razgradi i pretvori u proteine. Može se reći da smokva zapravo pojede osu ili muvu.

Ova odvratna činjenica nas, međutim, ne sprečava da i dalje jedemo smokve, kako sveže tako i suve ili slatko, te džem od ovog ukusnog voća.

Šta vi mislite, da li bi smokve bile toliko ukusne da ne “jedu” insekte? Možda baš ti proteini, koji potiču od insekata, predstavljaju tajni sastojak koji ih čini neodoljivim – ili, ipak, više nećete pojesti nijednu smokvu?

U ovom videu možete pogledati kako izgleda taj proces. Poslije ovoga ćemo razmisliti prije nego što sljedeći put kupimo smokve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.