U trendu

Ambalaža za hranu – kancerogena!

Istraživači iz Amerike testirali su više od 400 uzoraka kesa, omota, kutija i slične ambalaže u koju se pakuje brza hrana i ustanovili da u ambalaži često ima nedozvoljene količine raznih hemikalija i drugih štetnih materija.

Zabrinutost izaziva to što u raznoj papirnoj ambalaži i kartonskim kutijama ima u manjim ili većim količinama supstanci ili jedinjenja na bazi fluora. Često se ove hemikalije nazivaju „fluorovane hemikalije“, a ima ih više od 3.000 u širokoj upotrebi. Ovakve hemikalije obično se koriste u tekstilnoj industriji i drugim industrijama zato što stvaraju neku vrstu masnoće koja štiti materijal od mrlja i fleka. Problem je u tome što se ove supstance sporo razgrađuju i dugo ostaju u našem okruženju ili našem telu (ili u telima životinja) ako se koriste za pakovanje hrane.

Kada prodru na neki način u organizam, ove materije izazivaju razne bolesti kao što je rak ili povišeni nivo holesteola, a negativno utiču na reproduktivno zdravlje i imuni sistem. Pomenuti zdravstveni problemi dešavaju se kod osoba koje su stalno izložene i malim količinama ovih supstanci tokom dugog vremenskog perioda.

Autor studije dr Arlin Blum, profesor na Berkli univerzitetu u Kaliforniji, upozorava da su istraživači ustanovili da se ove štetne supstance sa ambalaže „skidaju i lepe na hranu“ i putem hrane ulaze u naš organizam, što nije dobro.

Tokom studije ustanovljeno je da je više od trećine uzoraka hrane sa ambalažom sadrži supstance sa fluorom, bilo pozitivno na ove supstance. Jedino papirne čaše nisu „ispuštale“ štetne supstance u hranu (piće) verovatno zato što su supstancama bile premazane sa spoljne strane.

Zabrinjava i to što je tokom drugog testiranja ustanovljeno da u hrani ima i drugih štetnih hemikalija kao što je C8 (nalazila se nekada u teflonskim premazima).

Proizvođači navode kako su nove vrste ambalaže mnogo bolje od „starih“ i bezbednije su po zdravlje, dok se istraživači sa tim ne slažu navodeći da se „male“ količine štetnih hemikalija nagomilavaju u organizmu i izazivaju dugoročne posledice po zdravlje.

U SAD su mnoge hemikalije zabranjene za pravljenje ambalaže za hranu ali, u mnogim zemljama nisu.

Druga mišljenja

Gospođa Lin Dajer (predsednik udruženja za pakovanje hrane Severne Amerike) kaže da rezultati nisu iznenađujući, ali da nisu razlog za uzbunu. Ona smatra da hrana i ambalaže za hranu uglavnom ispunjavaju zdravstvene uslove, a da se kontrola unutar fabrika i od strane državnih organa redovno sprovodi.

Novinari su upozorili američku Agenciju za hranu i lekove da treba pooštriti kontrolu ambalaže za pakovanje brze hrane pošto proizvođači često koriste „nove“ vrste ambalaže koja je možda bezbednija nego „stara“, ali to često ne znači i da je „potpuno bezopasna“.

Iz Agencije za hranu i lekove su tim povodom odgovorili da oni ne reaguju na „pojedinačne“ studije, ali da redovno prate ispravnost hrane i ambalaže u kojoj je hrana pakovana.

Zabrinutost za trudnice i imunitet

Druga novija slična istraživanja pokazala su da:

  • Trudnice sa višim nivoima supstanci na bazi fluora u krvi imaju povećan rizik od pobačaja, u poređenju sa ženama koje imaju niže nivoe ovih supstanci.
  • Nekoliko studija pokazalo je da zdrave odrasle osobe i deca sa višim nivoima supstanci na bazi fluora u krvi imaju „slabiji imunitet“ u odnosu na osobe sa nižim nivoima ovih supstanci.
  • Bilo koje štetne hemikalije mogu proći kroz placentu do bebe tokom trudnoće ili se koncentrisati u majčinom mleku i na taj način ugrožavati zdravlje potomstva.

Upozorenja

Istraživači savetuju i nadležne organe i proizvođače hrane da obrate više pažnju na kvalitet ambalaže kako ona ne bi zagađivala i trovala hranu koju koristimo.

Nama „običnim smrtnicima“ ostaje da upozorimo nadležne organe i proizvođače da primenjuju naše propise, ali i „zapadne“ strože propise o kvalitetu hrane i ambalaže za hranu kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svoje dece.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike