Breskve vam se brzo kvare? Evo kako da im produžite vek trajanja

Mnogima su sočne breskve jedno od omiljenih letnjeg voća, a osim sveže, mogu se naći i u desertima, ali i u slanim jelima, salatama ili čak picama.

Nažalost, kao i većini voća i breskvama je mana kratak rok trajanja, a zbog nežne kože lako dobiju ‘modrice’. Zato Real Simple otkriva nekoliko saveta kojima ćete produžiti vek trajanja breskvama i pravi trenutak za njihovu konzumaciju.

Prvi korak je odrediti jesu li breskve zrele ili ne. Ako su tvrde i nisu naročito mirisne, još nisu zrele. U tom slučaju ih čuvajte na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili dok ne budu fine i zrele. Znakovi zrele breskve su aroma i mekoća pri laganom pritisku.

Zrele breskve najbolje je pojesti odmah, ali možete ih čuvati u frižideru što će usporiti proces zrenja i kupiti vam malo vremena. U oba slučaja, pričekajte da ih operete pre nego krenete da ih jedete jer koža breskve ima prirodni konzervans koji pomaže u zaštiti ploda.

Kako čuvati iseckane breskve?

Ako je moguće, čuvajte breskve cele, jer će izlaganje ploda ubrzati proces zrenja. Uz to, ako pravilno čuvate sečene breskve, mogu izdržati do četiri dana u frižideru. Prvo ih poprskajte sokom od limuna ili limete kako biste sprečili da poprime smeđu boju, a zatim ih stavite u poklopljenu posudu i stavite u frižider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.