U trendu

Bromelain – lekovit enzim iz ananasa

Bromelain spada u grupu protoliktičkih enzima, koji poseduju sposobnost da vare proteine, razgrađuju belančevine. Bromelain se dobija ekstrahovanjem iz ananasa. Sam ovaj enzim veoma je efikasan kada je reč o ublažavanju i lečenju upale koja se javlja u mišićima i tkivima, kao i kada je reč o samom procesu varenja.
Što se dodataka tiče, u njihovoj osnovi nalaze se enzimi koji se dobijaju iz stabljike ananasa. Bromelain se takođe smatra jako efikasnim razređivačem krvi, kao i supstancom koja se odlikuje svojstvima pomoću kojih se sprečavaaju upale. Funkcioniše tako što najpre razlaže fibrin, protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi i na taj način otežava pravilnu cirkulaciju i sprečava pravilno odvijanje procesa u kome se tkiva oslobađaju suvišnih tečnosti. Još jedna od pozitivnih strana ovog enzima jeste sposobnost da zaustavi proizvodnju jedinjenja odgovornih za izazivanje otoka i bola. Naime, onog trenutka kada se sama upala ublaži, omogućava se nesmetan protok krvi do oblasti koja je pretrpela svojevrsnu traumu usled upale, ublažava se bol i ubrzava zalečenje.
Kako nam može pomoći bromelain?
Ublažavanje povreda i deformacije mišića i pratećeg bola: bromelain je od izuzetno velike pomoći kada je reč o smanjenju obima otoka, modrica, crvenila i izuzetne osetljivosti koja se može javiti kao direktna posledica povrede tkiva, bola u mišićima ili operacije.
Ublažavanje bola koji potiče od artritisa: brojna istraživanja ukazala su na potencijal u ublažavanju bola usko povezanog sa bolom i ukočenošću kičme, kao i sa hroničnom upalom zglobova. Kada je o ovome reč, često se preporučuje svojevrsna kombinacija manje količine kortikosteroida radi što efikasnijeg ublažavanja bola koji se javlja usled artritisa.
Problemi sa varenjem: bromelain pomaže i podstiče bolje varenje – sam bromelain veoma je koristan jer pomaže ostalim enzimima koji aktivno učestvuju u procesu varenja, poput tripsina i pepsina, omogućavajući na taj način neometano i efikasnije varenje.
Ublažavanje gorušice: ovaj enzim je veoma efikasan u ublažavanju postojećeg bola, kao i u ublažavanju direktnih i indirektnih posledica dijareje, onda kada do nje dođe usled nedostatka enzima za varenje.
Hronični bronhitis: neprocenljiva pomoć prilikom ublažavanja hroničnog bronhitisa, alergija koje napadaju disajne organe i kod sinusitisa (upale sinusa) takođe je osobina bromelaina.
Ublažavanje simptoma izazvanih kostoboljom: bromelain je veoma efikasan kada je reč o ublažavanju otoka koji zahvataju zglobove i tkivo, kao i intenzivnog bola koji je direktna posledica napada kostobolje. Takođe, postoje nagoveštaji da, ukoliko se uzima redovno, bromelain može da spreči ponovnu pojavu kostobolje.
Upozorenje
Bromelain može negativno delovati na osobe koje boluju od hemofilije ili imaju problema sa bubrezima i jetrom, jer utiče na koagulaciju krvi. Zato je veoma važno pre uzimanja preparata koji sadrže bromelain detaljno pročitati uputstvo ili se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)