U trendu

Čaj sa jasminom

Čaj sa jasminom predstavlja zapravo svojevrsnu kombinaciju crnog, zelenog, belog ili "ulong" (oolong) čaja i cvetova jasmina. Sama kombinacija je izuzetno aromatična, i u pogledu mirisa i u pogledu ukusa, a predstavlja i jedno od najboljih prirodnih osveženja.
Ovaj specifični čaj najčešće se može naći u kineskim restoranima, gde se, prema običaju, služi pre večere. Vrlo je specifičnog i jedinstvenog ukusa, predstavlja kombinaciju blago slatkog i oštrog ukusa. Upravo iz ovog razloga smatra se jednim od najboljih osveženja, i to ne samo za telo već i za um.
Način pripreme
Poreklom iz dinastije Sung, čaj sa jasminom predstavlja vrstu čaja koji se priprema dodavanjem arome zelenom, "pučong" ili "ulong" čaju, i to posredstvom svežih cvetova jasmina.
Prikupljanje cvetova jasmina odvija se tokom dana, nakon čega se cvetovi stavljaju negde gde je dovoljno hladno i gde ostaju dok ne dođe noć. Naime, noć je period kad je ovo cveće u svom punom cvatu i kada je najmirišljavije. U toku noći listovi čaja se lepo poređaju duž poda ili na neku drugu ravnu površinu, a preko njih se postavi pokrivač od cvetova jasmina. Na ovaj način listovi čaja prirodnim putem upiju sav miris cvetova koji obuzme listove u potpunosti u roku od 4 do 5 sati. Čitav postupak se zatim ponavlja od 6 do 8 puta, pri čemu se kao krajnji ishod dobija čaj sa jasminom.
Jasmin i kofein
Baš kao što i druge vrste čaja, poput crnog, zelenog, belog i ulong čaja, u sebi sadrže kofein, takav je slučaj i sa ovim čajem. Kada se malo bolje razmisli, ovo i nije nikakva novina jer, na kraju, ovaj čaj predstavlja ipak kombinaciju neke od pomenutih vrsta sa listovima jasmina. Može se reći da će se sadržaj kofeina osnovnog čaja preslikati na količinu kofeina koju u sebi sadrži čaj sa jasminom. U proseku, jedna šolja ovog čaja u sebi nosi između 5 i 20 miligrama kofeina. Nekima će ovo biti previše.
Postoje određeni metodi pomoću kojih možete znatno smanjiti količinu kofeina u vašem čaju. Jedna od takvih metoda jeste oprati listiće čaja, potopiti u vrelu vodu i ostaviti da odstoje 2 do 3 minuta, nakon čega ćete tu istu tečnost prosuti. To treba ponoviti još jednom. Druga količina vode će imati znatno manje kofeina u sebi. Još jedno rešenje jeste i posetiti neku od prodavnica zdrave hrane, ili apoteku, i kupiti čaj sa jasminom koji u sebi ne sadrži kofein.
Za bilo koju se od ove dve opcije odlučili, znajte da čaj, i pored toga što ćete ga lišiti kofeina, neće izgubiti na jedinstvenom ukusu i primamljivoj aromi.
U svakom slučaju, kao i kod kafe i drugih vrsta čajeva, ne treba preterivati u količinama koje se piju, niti sa količinama sastojaka koji se stavljaju u jednu šoljicu napitka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.