U trendu

Cena im je skočila skoro duplo: Evo zašto su jaja trenutno toliko skupa

Jaja su jedna od osnovnih namirnica koju mnogi svakodnevno konzumiraju. A svedoci smo da su jaja jedna od namirnica koja je jako poskupela proteklih meseci, a podaci pokazuju da im je od početka 2022. cena povećana i do 50 odsto. Evo zašto…

Brojni faktori doprineli su povećanju cena jaja, prenosi portal LifeSavvy.

Da bi kokoši snele jaja, one moraju da jedu, a obično se hrane koncentratom na bazi pšenice. Zbog sušnih uslova i rata u Ukrajini (odakle potiče većina svetske ponude pšenice), cena stočne hrane je jako porasla.

Zatim, tu je gorivo čije rezerve nisu bile tako niske od 1951. godine. Rezultat svega toga je povećanje troška transporta i stočne hrane koji se zatim prenosi na potrošače koji plaćaju veće cene.

Nažalost, prošle godine pojavio se još jedan veliki problem. Reč je o ptičjem gripu koja je zavladalo u februaru prošle godine. Grip je ubio 44 miliona kokoši, što je otprilike pet posto populacije kokoši. Nažalost, grip će nastaviti da podiže cene sve dok ne bude pod kontrolom i nove kokoši ne počnu da proizvode jaja, prenosi N1.

Dakle, ako uživate u doručku koji uključuje jaja, možda bi trebalo da razmislite o nekim alternativama, barem ako želite da uštedite novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)