U trendu

Doručak – bitan za dijabetičare

Zbog ubrzanog načina života, sve češće preskačemo najvažniji obrok u toku dana i često nam je prvi obrok ručak. Preskakanje doručka štetno je za sve, naročito za dijabetičare.

U jednom malom kliničkom ispitivanju otkriveno je da ljudi sa dijabetesom koji preskoče doručak, u vreme ručka imaju povećan nivo šećera u krvi za čak 37%, a za 27% u vreme večere.

Dr Danijela Jakubovic sa Univerziteta u Tel Avivu navodi da ovakva vrsta „gladovanja“ do podne dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi i narušava normalnu funkciju insulina kod dijabetičara tipa 2 tokom ostatka dana. Ona smatra da raniji doručak i lagana večera mogu biti od koristi, jer dovode do 20% nižeg nivoa šećera u krvi.

Istraživanje je primenjeno na 22 klinička pacijenta obolela od dijabetesa tipa 2 prosečne starosti 57 godina, sa indeksom telesne mase (BMI) od 28. Tokom dva dana, svi učesnici su jeli istu hranu u svakom obroku – mleko, tunu, hleb, što znači da su svi unosili isti broj kalorija u identičnim jelima. Razlika je bila u tome što su jednog dana imali doručak, dok im je drugog dana ručak bio prvi obrok. U danu bez doručka, zabeležen je skok nivoa šećera od 268 mg/dl za vreme ručka, a 298 mg/dl nakon večere, naspram 192 mg/dl i 215 mg/dl nakon obroka kada su jeli doručak.

Profesor Jakubovic navodi da beta-ćelije, koje stvaraju insulin, gube svoju memoriju zbog dužeg perioda između večere i doručka.

Sa njenim istraživanjem slažu se i nutricionisti koji takođe navode da preskakanje doručka dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi i da to treba izbegavati. Ovo je samo potvrda mnogih ranijih istraživanja i tvrdnji o važnosti doručka.

Profesor Jakubovic kao bitnu komponentu doručka navodi proteine, doručak pomaže u „intelektualnoj koncentraciji“ i osećaju sitosti. Kao dobre izvore proteina, podrazumeva jaja, jogurt, sir ili pasulj, kao i tunjevinu.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 nikako ne treba da preskaču doručak. Planira se i primena ovog istraživanja na pacijente sa dijabetesom tipa 1.

Saznajte više o dijabetesu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar