najveća internet zajednica u Srbiji već 19 godina

Evo zašto su ljute papričice toliko moćne…

Novo istraživanje iz Amerike donosi podatak da redovno konsumiranje ljutih papričica može produžiti životni vek.

Istraživanje je analiziralo podatke 16.000 Amerikanaca u periodu od čak 19 godina, a ljuta papričica bila je povezana sa 13% manjim rizikom od smrti.

Pošto je ovo bila opservaciona studija, nije ponuđen nijedan dokaz o uzročno-posledičnoj vezi između smrtnosti i ljutih papričica. Međutim, već postoje dokazi da začinjena hrana ima zdravstvene beneficije i može produžiti život.

Pošto ljuta paprika sadrži začin pod nazivom kapsaicin, koji deluje iritantno i izaziva osećaj pečenja na bilo kom tkivu sa kojim stupi u kontakat, povezanost je očigledna. Začin kapsaicin može pozitivno uticati protiv gojaznosti, a deluje i kao antioksidans, za upalu grla i kod nekih vrsta kancera.

Istraživanje navodi da začinjena hrana nije prikladna za svakoga, naročito ne za osobe sa gastrointestinalnim problemima. Takođe, i osobe sa probavnim problemima, poput čira na želucu, moraju biti oprezne sa začinjenom hranom.

Istraživanje navodi i neophodnost daljih istraživanja o prednostima drugih začina koje se nalaze u ljutoj paprici i efektima na zdravlje.

Dokazi takvih istraživanja mogu dovesti do novih uvida i pregleda odnosa uticaja ishrane na zdravlje kao i na razvoj novih terapija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike