U trendu

Hevi metal (gvožđe)

Postoje određene supstance koje unosimo u toliko malim količinama da se jedva primećuju. Ipak, količine od svega nekoliko miligrama (hiljaditih delova grama) savršeno pokreću organizam i čine ga funkcionalnim u potpunosti. To su metali iz porodice elemenata u tragovima. Količina metala koje unosimo ishranom meri se takoće miligramima, ali je njihova zastupljenost u hrani vrlo mala, što njihov unos čini potencijalno problematičnim. Dodaci ishrani u vidu mineralnih kompleksa mogu biti rešenje, ali samo kao dopuna. Dobro izbalansirana ishrana nikada nije izašla iz mode.
Gvožđe se pominje kada god govorimo o krvnoj slici, a razlog je njegova sposobnost da veže kiseonik. Nalazi se kao sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima (što im i daje boju), kao i u mioglobinu u mišićima, a uloga mu je praktično ista: transportuje kiseonik ili ga čuva za procese u kojima je neophodan. Dosta enzima sadrži gvožđe u jednom od svojih oblika.
U zavisnosti od oblika, tj. jedinjenja u kom se gvožđe nalazi u namirnicama, zavisi i mogućnost njegovog unosa u organizam. „Krvno gvožđe“ je oblik gvožđa koje naše telo najlakše apsorbuje, a izvor su životinjske iznutrice, crveno meso (logično!), žumanca, klice žitarica i plodovi mora. Ukoliko tražite gvožđe u biljnim namirnicama, naći ćete ga u obliku „fitata“, tj. supstanci koje su više od koristi biljkama, pa je ljudima mnogostruko teže izvući gvožđe iz tog oblika. Rešenje je u mešovitoj hrani bogatoj crvenim mesom, uz koje se lakše izvlači gvožđe iz biljaka, ili u korišćenju vitamina C uz hranu, što je preporuka vegeterijancima. Preporučena doza je 10 mg za muškarce i oko 50 % više za žene, tj. 15 mg, koji su neophodni između ostalog i zbog uobičajenog mesečnog odliva gvožđa iz organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.