Hrana koju treba izbegavati u trudnoći?

Kada ste trudni, jesti za dvoje podrazumeva više stvari, a jedna od njih je kloniti se hrane koja je rizična po zdravlje vaše bebe i vas. Iako vaša omiljena jela i pića na prvi pogled deluju bezbedno, kada pogledate malo bolje, otkrićete potencijalne opasnosti. Evo šta treba izbegavati dok ste trudni i zašto.

Trebalo bi izbegavati ribe koje žive u rekama, potocima, jezerima, jer mogu biti zaražene bakterijama ili hemikalijama. Proverite ispravnost ribe pre nego što je jedete. Izbegavajte, takođe, egzotične i za naše podneblje nekarakteristične vrste riba s visokim nivoom štetnih supstanci koje mogu narušiti razvoj mozga i nervnog sistema deteta. Trudnice i dojilje mogu slobodno jesti do 300 grama bele tunjevine nedeljno, kaže američka zdravstvena organizacija (FDA), kao i losos, račiće i somovinu.

Sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, meso živine, morske plodove (sirove ostrige, školjke, suši) i sirova jaja (uključujući i jaja u slatkišima), jer ove namirnice mogu sadržati razne bakterije i viruse.

Hot-dogove i mesne prerađevine, uključujući i delikatesnu šunku, ćuretinu, mortadelu i salame, sem ako nisu iskuvani do tačke ključanja. U ovim namirnicama se može naći bakterija Listeria monocytogenes, izazivač listeriozisa, koji pak može prouzrokovati pobačaj, mrtvorođenče ili druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Nepasterizovane mlečne proizvode, uključujući i neka mleka i određene vrste sireva, kao što su bri, feta, kamember; treba izbegavati i nekonzervirane paštete i mesne nareske, kao i zamrznutu dimljenu morsku hranu (losos, pastrmka, bela riba, tunjevina…). Ove namirnice mogu sadržati opasnu količinu bakterije listerija. Zamrznuta dimljena morska hrana bezbedna je za trudnice jedino kao deo kuvanog obroka.

Nepasterizovane sokove – ove namirnice su podložne bacilima, uključujući i ešerihiju koli. Proverite obavezno etiketu soka da biste bili sigurni da je pasterizovan.

Sirove povrtne klice, uključujući lucerku, detelinu, rotkvice i zlatni grašak. Klice nisu pogodne za svakoga, posebno ne za trudnice, podložnije bolestima koje bacili iz klica mogu izazvati.

Biljne suplemente i čajeve: bilje jeste prirodno, ali biljni produkti nisu dovoljno proučeni da bi se mogli preporučiti za vreme trudnoće.

Alkohol – pivo, vino i žestoka alkoholna pića lišavaju ćelije kiseonika, što onemogućava njihov razvoj. Uticaj alkohola na intelektualne sposobnosti pritom je nepopravljiv. Prema „March of Dimes“ fondaciji, ne postoji bezbedan nivo unošenja alkohola u trudnoći.

Vodu iz javnog vodovoda. Pijte flaširanu vodu kako biste izbegli bakterije i viruse.

Namirnice koje izazivaju alergije. U zavisnosti od vaše porodične istorije, vaše dete može biti izloženo riziku od razvoja alergije na neku hranu. Rizik se može smanjiti izbegavanjem kikirikija i proizvoda od kikirikija za vreme trudnoće (i dojenja) u rizičnoj kategoriji dece. Pre nego što napravite neke izmene u dijeti, porazgovarajte sa odgovarajućim medicinskim radnikom o riziku od alergije kod vašeg deteta i konsultujte se sa nutiricionistom (dijetetičarem) koji je upoznat sa alergijama na hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.