U trendu

Hrana za pametnu decu (2)

Želite da vaše dete ima bolji uspeh u školi? Verovali ili ne, hrana može pomoći u tome. Neke namirnice pomažu razvijanje moždanih ćelija, podstiču poboljšanje memorije i koncentracije.

Telu u razvoju potrebni su mnogi hranljivi elementi, a u nekim namirnicama ima ih sasvim dovoljno i zato je neophodno da budu deo dečije ishrane.

Ovas i ovsena kaša

Ova namirnica obezbeđuje dovoljno energije koja je deci potrebna čim se probude. Budući da je ovas pun vlakana, deca ostaju sita sve vreme provedeno u školi. Ovas je takođe dobar izvor vitamina E, B-vitamina, magnezijuma i cinka – što je dovoljno da mozak funkcioniše punim kapacitetom.

Ako deca ne vole ovsenu kašu, uvek možete dodati neke ukusne sastojke i učiniti je zanimljivijom za mališane. Možete dodati sos od jabuke, cimet, sušeno voće, mleko od soje, iseckane bademe, malo meda, svežu iseckanu bananu i sl. Istražite šta vaše dete voli i neće biti problema.

Bobice

Jagode, trešnje, borovnice, maline… Stručnjaci kažu – što intenzivnija boja, to hranljiviji plod. U njima je visok nivo antioksidanata, naročito vitamina C, što je važno za prevenciju kancera. Istraživanja su pokazala da čak i ekstrakti borovnica i jagoda pozitivno utiču na memoriju. Svež plod je, naravno, još zdraviji. Semenke u bobicama takođe su dobar izvor omega-3.

Probajte nešto novo, možda će i vašoj deci biti zanimljivo – mešajte ukuse voća i povrća. Na primer, poslužite slatke trešnje sa brokolijem, ili jagode sa graškom. Dodajte bobice u zelenu salatu.

Mahunarke

One su specifične jer daju energiju zbog proteina i složenih ugljenih hidrata koje sadrže, a sadrže i vlakna i razne vitamine i minerale. Stručnjaci kažu: ako vaše dete bude za ručak imalo jelo od mahunarki, imaće puno energije za igru tokom čitavog popodneva i večeri.

Mahunarke možete jesti kao kuvano jelo ili u salatama. Odojčad voli izmiksani pasulj sa sosom od jabuke.

Povrće živopisnih boja
Paradajz, mladi krompiri, bundeva, šargarepa, spanać i dr. – sve su to povrtarske biljke lepe boje, a ujedno bogati izvori antioksidanata, koji održavaju moždane ćelije jakim i zdravim.

Deca vole pržene mlade krompiriće, a uz njih kao prilog možete servirati kuvano razno povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.