U trendu

Jedna je od najzdravijih namirnica na svetu, a smatrala se hranom za siromašne

Ako ste se već zasitili masne hrane koja dolazi s hladnijim danima, vreme je za detoksikaciju organizma i laganije obroke.

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštan ili raštika, odnosno lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svetu i dostupno je skoro cele godine. Ipak, najtraženija je tokom zimskih mesece jer joj je ukus tada – najslađi.

Raštan je, kao i ostale kupusnjače, bogata sumpornim materijama koje štite od raka, a odličan je i izvor kalcijuma koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje i kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.

Niskokalorična namirnica

Uz sve ove blagodeti za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane.

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporučuje i trudnicama, prenosi Avaz.

Kuvajte ga na pari

Kuhajte ga na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte ga prekuvati kako ne bi izgubilo vredne nutrijente i postao gorak, a osim supa, čorbica i sl., možete pripremiti i japrak, odnosno sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar