Kokice i kalorije

Kokice su bez sumnje među omiljenim grickalicama gotovo svih ljudi, ne samo zbog toga što se izuzetno lako pripremaju već i zbog neodoljivog ukusa. Upravo zbog toga malo ko može da zamisli gledanje nekog filma ili utakmice bez njih.
Ono što brine jeste njihova kalorijska vrednost i to koliko su zapravo zdrave. Kako bi se otklonile sve sumnje, iznećemo neke činjenice o kalorijskim vrednostima različitih vrsta ovih grickalica.
Kokice iz aparata – predstavljaju "najekonomičniju" verziju kokica kada je o kalorijama reč. Sama priprema zasniva se na tehnici koja koristi strujanje vrelog vazduha, bez ulja ili putera, pa ovako pripremljene kokice postaju prava poslastica za one koji su na nekoj vrsti dijete. Kada je reč o njihovoj kalorijskoj vrednosti, ona iznosi približno 93 kalorije za porciju od 24 grama. Tako pripremljene kokice predstavljaju vrlo zdrave grickalice, čak i pred odlazak u krevet. Ono što ih takođe odlikuje i izdvaja od ostalih vrsta jeste i mala količina i običnih i zasćenih masti (svega 1,1 i 0,1 gram). Što se tiče količine vlakana, ona iznosi 3,5 grama, proteina 3,1 gram i šećera manje od 0,2 grama.
Puter kokice – sam naziv već ukazuje na činjenicu da ćete ukus u većoj meri zameniti za kalorije. Ova verzija se uglavnom može naći u foajeima bioskopa, ali puno ljudi voli da i u kućnoj atmosferi pripremi ovu neodoljivu verziju kokica. Porcija od 35 grama sadrži približno 160 kalorija, od kojih čak 108 potiču direktno od masti. Što se tiče količine masti, ona iznosi pomalo zabrinjavajućih 12 grama, ali i 4 grama vlakana i oko 2 grama proteina.
Karamel kokice – predstavljaju verziju koja je obogaćena primamljivim šećernim prelivom, što znači da ne zaostaje puno ni sa kalorijama. Name, porcija od 28,3 grama nosi 122 kalorije, ali s obzirom na to da je u osnovi najviše šećer, bez gotovo imalo putera, same kalorije zasnovane su na ugljenim hidratima. Količina masti iznosi 3,6 grama, a zasićenih masti svega 1 gram. Nažalost, šećera ima u izobilju, i to 15,1 gram, dok su ugljeni hidrati zastupljeni sa 22,4 grama.
Neispuckane kokice – možda ovo nekima zvuči čudno jer nisu navikli da ih konsumiraju u tom obliku, ali za one koji jesu, neophodno je da znaju sledeće – porcija od 28 grama sadrži 105 kalorija, 1 gram masti, 4 grama vlakana i čak 21 gram ugljenih hidrata.
Umesto zaključka
Kokice su same po sebi zdrava hrana, ali dodaci, kao što su puter, ulje, so, karamel preliv i drugi prelivi, mogu biti izvori velike količine kalorija, masti i šećera. Zato je veoma bitno da osobe koje brinu o višku kilograma ne preteruju sa dodacima i prelivima za kokice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.