Koristi od soje – naučni dokazi

Soja povoljno utiče na zdravlje žena u menopauzi, ali istraživanja ukazuju na to da pomaže i kod osteoporoze, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma.
Nedavno je objavljen izveštaj o uticaju soje na zdravlje žena u časopisu "Menopause". Izveštaj je sačinjen na osnovu simpozijuma održanog krajem 2010. godine.
Doktor nauka Vulf Utain iz SAD kaže da je dokazano da soja u ishrani pomaže ženama u menopauzi prilikom valunga, a da je velika verovatnoća da povoljno deluje na kosti, srce i krvne sudove. Pored toga, pojedini stručnjaci smatraju da soja uspešno deluje na žene obolele od raka dojke ili kod nekih drugih slučajeva karcinoma.
Vršeno je razmatranje dobijenih rezultata o uticaju soje i proizvoda od soje na zdravlje žena srednjeg doba.
Koristi od soje
Radna grupa je razmatrala rezultate istraživanja gde se tvrdilo da soja povoljno utiče na zdravlje kod: simptoma menopauze, raka dojke, karcinoma endometrijuma, otvrdnjavanja arterija, gubitka koštane mase i očuvanja mentalnih sposobnosti. Pregledane su stotine raznih studija i ustanovljeni mešoviti rezultati.
U obzir su uzeta istraživanja o uticaju soje iz hrane na zdravlje, ali i uticaj suplemenata na bazi soje. Soja sadrži razne vitamine i minerale, ali i izoflavone, koji pozitivno utiču na organizam. Izoflavoni su prvo okarakterisani kao dobar "biljni estrogen", ali je ustanovljeno da imaju i antioksidantna svojstva.
Navodimo neke interesantne nalaze radne grupe o soji.
Soja olakšava određene simptome menopauze (valunge…). Prema istraživanju, soja ne daje tako dobre rezultate u menopauzi kao hormonska terapija, ali je bolja od placeba. Ako se ocenjuju rezultati dejstva, onda estrogen daje rezultat 9 od 10, placebo 4 od 10, a soja oko 6,5 od 10.
Soja iz hrane je povezana sa nižim rizikom od raka dojke i raka endometrijuma.
Koristi od soje za jačanje kostiju još nisu dokazane pa su potrebna dalja istraživanja.
Uticaj soje na zdravlje srca i krvnih sudova još se istražuje.
Soja izgleda pomaže ženama do 65 godina starosti za kognitivne funkcije, ali ne i ženama starijim od 65 godina.
Iako još nisu istraživanjima dokazane sve pogodnosti kojima soja povoljno utiče na zdravlje, dobra vest je da soja ne nosi bilo koji značajan rizik po zdravlje.
Simpozijum i izveštaj podržali su mnogi naučnici, farmaceutske kompanije, razne fondacije i kompanije za proizvodnju hrane.
Koristi od soje: praktična pitanja
Za simptoma menopauze, preporučuje se početna doza od 50 mg izoflavona. Posle 12 nedelja upotrebe, trebalo bi da se pojave prvi dobri rezultati.
Kao izvori izoflavona, preporučuju se soja, sojino brašno, soja protein izolat i "miso supa".
Koristi od soje: perspektiva
Sve u svemu, naučnici su se složili da je hrana koja sadrži soju dobra za zdravlje.
Potrebna su dodatna istraživanja u pogledu uticaja soje na različite uzraste i uticaju soje na različite bolesti.
Iako postoje pozitivni rezultati o tome da soja pomaže u snižavanju rizika od raka, ublažavanju tegoba u menopauzi, a možda i poboljšava mentalne sposobnosti – ipak su potrebna obimnija i detaljnija istraživanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.