Krastavac – lek za vrućinu

Obično se misli da u krastavcu ima samo vode, a malo vitamina i lekovitih sastojaka, što je velika zabluda. U krastavcu ima dosta vode, koja je leti veoma poželjna, a pored vode, krastavac sadrži i minerale, vitamine i lekovite sastojke.

Kao povrće, krastavac (Cucumis sativus) vodi poreklo iz centralne Azije, a koristi se u ishrani u gotovo svim zemljama sveta. To je jednogodišnja zeljasta biljka, valjkastog oblika, žute ili zelene boje, iz porodice bundeva.

Vrste krastavaca

Postoji nekoliko stotina sorti krastavaca nastalih viševekovnim ukrštanjem. Na našem tržištu krastavac je dostupan od proleća do kasne jeseni, a ukiseljen se koristi tokom cele godine.

Lekoviti sastojci

Krastavac sadrži veliku količinu vode, pa je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma.

Od lekovitih, hranljivih i korisnih sastojaka krastavca izdvajamo: biljna vlakna, masti i hormone, vitamine B, PP i C, mineralne soli, ugljene hidrate, organske kiseline, eterična ulja, glukozu, enzime, fermente, jod, karoten i neke metale u tragovima.

Koristi se plod za jelo, ali i obloge od krastavca ili sok od krastavca… Kao lek, krastavac se koristi tako što se osušen čuva za kasnije pravljenje obloga.

Foto: Romi/Pixabay.com
Foto: Romi/Pixabay.com

Krastavac kao hrana

Krastavac se koristi za ljudsku ishranu vekovima. On ima svoju biološku vrednost, a malu energetsku vrednost, tako da je gotovo nezamenljiv u svim dijetama.

Krastavac se koristi najviše svež, za salate, i ukiseljen, za zimske salate. Preporuke nutricionista su da ne treba soliti krastavac, jer se tako gube hranljivi sastojci. Najzdraviji je zreo krastavac, a mogu ga koristiti i deca i trudnice.

Primena u kozmetici

Krastavac se koristi i u savremenoj kozmetici za razne maske i obloge. Pored toga, od njega se pravi tonik za kožne bolesti.

Lekovita svojstva

Krastavac kao deo ishrane povoljno deluje na organizam kada su u pitanju: kožne bolesti, alergije, anemija, bolesti organa za varenje i metabolizam, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti organa za disanje, pad imuniteta i hronični umor, impotencija i neplodnost, problemi u trudnoći, glavobolja, gubitak pamćenja, šećerna bolest,
problemi sa kosom i noktima, stres.

Obloge se koriste za glavobolju (obloga na čelo), protiv promrzlina, protiv celulita, reume, uganuća i istegnuća, ujeda insekata i kod nekih kožnih bolesti.

Krastavac protiv vrućina

U letnjem periodu, krastavac se preporučuje pri velikim vrućinama i posle obilnog znojenja, jer se na taj način nadoknađuju izgubljena tečnost i minerali.

Preporučujemo vam nekoliko saveta kako krastavac koristiti u borbi protiv letnjih vrućina i obilnog znojenja, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost, vitamini i minerali:

  • Jedna vrsta tarator salate pravi se od kiselog mleka ili jogurta u koji se komadići krastavca pomešaju sa peršunom i belim lukom ili bosiljkom (svež ili suv).
  • Stari recept za teške fizičke poslove ili rad na njivi: jabukovo (ili drugo) sirće razblaži se vodom i u njega iseckaju komadići krastavca, i to malo posoli (ko voli, može da nasecka beli ili crni luk).
  • Zdrav napitak može se napraviti mešavinom soka od šargarepe i soka od krastavca.
  • Krastavac je nezaobilazan sastojak u srpskoj, šopskoj, grčkoj i ostalim sezonskim salatama (obično se pored krastavca dodaju: paradajz, paprika, peršun, bosiljak, masline, rendan kačkavalj, rendan ili seckan sir, običan, ovčiji ili feta, luk, maslinovo ili suncokretovo ulje, seckani suv ili tost hleb…)

Sve ove salate mogu se jesti u neograničenim količinama leti jer ne sadrže mnogo kalorija, a pune su korisnih sastojka – tečnosti, minerala i vitamina. Salate leti i u drugim godišnjim dobima okrepljuju, daju sitost i gase žeđ.

Zaključak

Krastavac je veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje bolesti, pa ga preporučujemo u ishrani kao dodatak svim jelima, osnovni sastojak salata ili dodatak salatama, naročito tokom letnjih vrućina.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.