U trendu

Ma koliko mislite da ćete uštedeti, ove namirnice nemojte kupovati na sniženju

Neke stvari ne treba kupovati kada su snižene, posebno kada je hrana u pitanju. Problem može biti u tome što su namirnice na sniženju jako blizu isteka roka trajanja.

Kvalitet mesa

Iako se ponekad može raditi o dobrom načinu uštede, stručnjak za kupovinu namirnica, Marija Merlou smatra da ta navika ponekad može da ugrozi zdravlje. Morate biti pažljivi kada je ovih 10 namirnica na rasprodaji.

Nasečeno voće i povrće – Kada je ovaj proizvod na sniženju verovatno mu se bliži istek roka trajanja, pa osim ako ne planirate da ga potrošite isti dan, najbolje je izbegavati kupovinu takvih namirnica.

Avokado – Teško je okrenuti se od jeftinog avokada, a oni se često na sniženju nalaze jer su već jako zreli, pa ako imate ideju za pripremu odmah, kupite takav avokado, ali ako ste planirali da ga jedete naredne nedelje, produžite dalje.

Meso – Bez obzira na to koliko je dobra cena mesa, prilikom kupovine je najvažniji kvalitet pa je moj savet da uložite u kvalitetnije meso, ono iz organskog uzgoja – dodaje Merlou.

Sigurniji izbor

Ribe i plodovi mora iz uzgoja – Bez obzira radi li se o sniženju ili ne, ribe iz divljeg uzgoja su sigurniji izbor, a između ostalog sadrže manje kalorija i masnoća. Na primer, divlji losos ima bolji odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina, dok onaj iz uzgoja ima više omega 6 kiselina, koje nisu idealne.

Oprana salata u kesama– Ako ovaj proizvod nađete na rasprodaji, verovatno mu se bliži istek roka trajanja. Proverite svakako koji datum stoji na pakovanju pre nego salatu kupite.

Hleb i kolači

Ako pijete puno mleka, sigurno želite da proverite koji je rok trajanja na pakovanja pre nego ga kupite na sniženju. Kakav je osećaj otvoriti pakovanje mleka koje više nije dobro za korišćenje, svi znamo da je to najbolje izbeći. Baš kao i mleko i jogurt se može pokvariti i vrlo lako, pa ipak malo razmislite ako planirate da ga kupite na sniženju.

Hleb je još jedna namirnica koja se može naći na sniženju, ali bi svakako trebalo proveriti koji datum stoji na pakovanju pre nego ga kupite kako biste proverili da li je još dovoljno svež za jelo. Ako primetite da se na njemu nalazi plesan, jasno je da ga ne bi trebalo kupiti.

Peciva i kolači su uvek privlačni, a posebno kada su na sniženju, ali Merlou kaže da ih izbegavate kada možete jer se u njima nalazi jednak broj kalorija bile one na sniženju ili ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)