U trendu

Možete li jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ? Stručnjak otkrio pravu istinu

Sigurno vam se dogodilo da iz špajza uzmete teglu voljenog domaćeg džema od malina pravljenog sopstvenom rukom, otvorite ga i zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi na vrhu. U ovom neprijatnom trenutku pojavljuje se jedno jedino pitanje u glavi: da li da ga bacite ili pojedete, zatvarajući oči pred onim što ste videli?

Ova dilema zbunjuje mnoge. Zato treba da znate šta da radite ako iznenada na džemu nađete buđ.

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.

Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa plesni

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi deo gljivice.

Činjenica je da se većina toga već odavno proširila do samog dna. Zbog toga uklanjanje nekoliko kašika džema sa površine neće ga u potpunosti osloboditi gljivica.

Takođe, na žalost, mikrotalasno zagrijavanje, zamrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti nastale plesni. Neverovatno su postojane i nestaju samo pod uticajem veoma dugog tretmana na visokoj temperaturi.

Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, može se doneti jedan zaključak: kada na džemu ugledate buđ, mirno ga pošaljite u kantu za smeće.

A u sledećoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti poštujući sva pravila. Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u sobi u kojoj nema viška vlage i gde direktna sunčeva svetlost ne prodire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.