Naša domaća šljiva – „supervoće“

Možda niste znali da stručnjaci šljivu zbog svog antikancerogenog dejstva svrstavaju u „supervoće“. Ona se ubraja u 24 najlekovitije voćke.

Iako se često ističe kako je šljiva naše „nacionalno voće“ i „srpski brend“, osim za pečenje rakije, šljivu veoma malo koristimo u ishrani: sirovu, suvu, u džemu, u soku, u kompotu, a ona je izvor lekovitih i hranljivih sastojaka.

Posećamo da se u našim krajevima sveža šljiva može jesti od maja do oktobra, a smrznuta, sušena ili kroz proizvode dostupna je cele godine.

Šljiva potiče iz familije ruža, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja. Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora.

Najveći proizvođači šljive su Rusija, Kina, SAD i Rumunija, a Srbija, iako mala zemlja, spada u značajne proizvođače šljiva u svetu.

Vrste

Smatra se da u svetu ima više od 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem raznih sorti, raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste…

Od poznatih sorti navodimo neke koje se kod nas gaje: čačanska, stenli, valjevka, valerija, domaća šljiva, trnošljiva, kalifornijska šljiva, požegača, džanarika, ranka…

Šljiva kao hrana

Šljiva se koristi u ishrani: sveža, sušena ili u obliku soka, kompota i pekmeza (džem, marmelada) jer drži sitost, ne goji, a veoma je korisna za ishranu dece.

Sušene šljive su izvor korisnih sastojaka, mogu se jesti tokom cele godine, a od njih se pravi i veoma ukusan kompot.

Pošto sadrži dosta minerala i vitamina, a malo kalorija – šljiva je pogodna za dijetalnu ishranu.

Šta sadrži šljiva?

Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance:

Šljiva sadrži dosta vitamina (B, C, E i K…) i minerala (najviše kalijuma, kalcijuma, magnezijuma…), eterična ulja, biljne masti, biljne hormone, biljna vlakna, beta karoten, fenole, celulozu, oksalate, ugljene hidrate i prirodne šećere.

Lekovito dejstvo šljive

Šljiva i proizvodi od šljive povoljno deluju: na organe za varenje, protiv kožnih bolesti, na kardiovaskularni sistem, kod problema sa pamćenjem, kod bolesti usta i zuba, za bolesti organa za disanje, prilikom pada imuniteta, za reumatska oboljenja, kod prehlade i gripa, ali i protiv nekih vrsta raka.

Navodimo još neke bolesti kod kojih šljiva i proizvodi od šljive pomažu: groznica (usled povišene temperature), depresija, dijabetes, nervoza, problemi sa bešikom i mokraćnim kanalima, problemi sa zglobovima i kičmom, problemi sa jetrom, razne infekcija, reumatska oboljenja, skorbut, stres, uganuća i istegnuća, herpes, hronični umor, celulit, šlog…

Sveže i sušene šljive i kompot od šljiva mogu se koristiti kao diuretik.

Osobe koje imaju problema sa bubrezima ili imaju bolove u žuči – trebalo bi da jedu šljive u veoma malim količinama.

Šljiva krvne sudove čisti od masnih naslaga, a deluje kao moćan antioksidant, protiv slobodnih radikala.

Iako šljivovicu kao alkoholno piće ne preporučujemo za zdravu ishranu, obloge od šljivovice, komovice ili prepečenice pomažu protiv mnogih bolesti i tegoba (povišena temperatura, bolovi u zglobovima, reuma…).

Zanimljivi predlozi

Prema nedavnim istraživanjima, osobe koje jedu voće i povrće jarkih boja kao što su šljive ili šargarepe – imaju zdraviji i lepši ten.

Interesantne kombinacije sa dodatkom šljiva (sveže, suve, pekmez…): kompot od suvih šljiva sa dodatkom suvih smokava, pekmez od dinja i šljiva, šljive u sirupu od šećera i sirćeta, krmenadle u sosu od šljiva i vina, pileće rolnice sa suvim šljivama, piletina sa jabukama i suvim šljivama, juneći gulaš sa vinom i suvim šljivama, svinjski vrat sa suvim šljivama, svinjsko pečenje sa voćem, svinjski file sa vinom i pekmezom od šljiva, svinjski vrat punjen šljivama, gurmanske nojke, podvarak na nemački način, čokoladne kuglice sa suvim šljivama…

Za decu i odrasle preporučujemo zdravu poslasticu – knedle od šljiva.

Saveti

Šljivu i proizvode od šljive ne koristimo toliko koliko bi trebalo.

Zašto treba što više koristiti šljivu i proizvode od nje u ishrani? Šljiva ne goji, ima dosta vlakana, sadrži neophodne vitamine, minerale i prirodne šećere, što deluje preventivno i za lečenje mnogih bolesti i tegoba.

Još članaka o šljivama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.