U trendu

Ne započinjite dan ovom namirnicom: Svi je jedemo za doručak, a to nas čini umornim i bezvoljnim

Ujutro želimo da budemo puni elana za nove radne pobede, pa je jako važno da ispravimo loše navike u ishrani.

Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva, pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

,,Kao rezultat, čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog čega se organizam izmori„, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval.

,,Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One  su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo opadne, osećamo umor„, objasnila je doktorka i stakla da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo prelivaju kipućom vodom.

,,U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti do ručka će sigurno ostati“, kaže ona i ističe da peciva nisu pogodna za doručak.

,,Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati„, tvrdi ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar