U trendu

Neki restorani lažno prikazuju kalorije

Mnogi restorani u poslednje vreme u menijima navode broj kalorija pored svakog jela kako bi pomogli osobama koje imaju problema sa viškom telesne težine. Prema novom istraživanju, u većini restorana na meniju piše tačan broj kalorija pored svakog jela, ali se kod nekih mogu pojaviti i velika neslaganja.
Istraživanje je pokazalo da je prosečan iznos kalorija po jelu u 14 restorana i prodavnica brze hrane iznosio oko 10 kalorija manje ili više u odnosu na broj kalorija koji piše u jelovniku. Međutim, 19% ispitanih jela sadržalo je preko 100 kalorija više u odnosu na upisani broj.
U principu, istraživači su otkrili više neslaganja u restoranima nego u prodavnicama brze hrane.
“Otkrili smo da je jedan obrok koji je prijavljen da sadrži 450 kalorija po porciji, imao čak preko 1000 kalorija, što predstavlja polovinu preporučenog dnevnog unosa kalorija za većinu ljudi", kaže istraživač Lorien E. Urban, profesor na Univerzitetu u Bostonu.
Nažalost, rezulatati su pokazali da su manje prijavljene kalorije pronađene na jelima kao što su salate, koje su zapravo najprikladnija jela za ljude koji pokušavaju da izgube na težini ili se trude da se ne ugoje. Nasuprot tome, neka namirnice koje same po sebi sadrže velike količine kalorija, kao što su pice, sedviči i meso, zapravo su imale manje kalorija nego što piše u jelovniku. Istraživači kažu da varijacije u veličini porcija mogu predstavljati razlog ovolikog neslaganja u kalorijama.
Poređenje kalorija
Procenjuje se da hrana kupljena u restoranima predstavlja 35% dnevnog unosa kalorija Amerikanaca. Eksperti kažu da kontrola i smanjenje unosa kalorija izborom hrane sa manjom količinom kalorija predstavlja kritičan korak u borbi protiv epidemije gojaznosti u Sjedinjenim Državama.
Izmeren je broj kalorija 269 različitih jela uzetih iz sedam restorana i sedam prodavnica brze hrane putem laboratorijske analize, a rezultati su upoređeni sa prijavaljenim brojem kalorija koji se mogu naći u jelovniku. Rezultati su pokazali da u proseku nije bilo neke značajne razlike između prijavljene i izmerene količine kalorija, tj. da su prijavljene količine bile manje u proseku za 10 kalorija od izmerene količine. Istraživači kažu da su navedeni podaci pojedinačnih namirnica promenljivi, a 19% ispitanih jela sadrži najmanje 100 kalorija više nego što je navedeno. Takve razlike mogu da uzrokuju 5 do 15 kilograma povećanja telesne mase u toku jedne godine ako se ta hrana konsumira svakodnevno.
U drugom delu istraživanja, ponovo je izmerena količina kalorija 13 jela kod kojih su utvrđena najveća neslaganja. Rezultati su pokazali da ova jela u proseku sadrže 273 kalorije više nego što je prijavljeno, što predstavlja razliku od 48%.
Istraživači kažu da rezultati studije sami po sebi predstavljaju potrebu za uvođenjem zakona koji bi zahtevao da veći broj restorana ubaci broj kalorija u svoje jelovnike.
Napomena
U našoj zemlji, nažalost, mali broj restorana praktikuje obeležavanje broja kalorija u jelovniku. Dostupnost takvih informacija svakako predstavlja korisnu stvar, naročito za one koji vode računa od telesnoj težini i dnevnom unosu kalorija, a samim tim i zdravijem načinu života. Međutim, kako je pokazalo ovo istraživanje, samo obeležavanje nije dovoljno, potrebna je i provera tačnosti upisanih kalorija.
Ipak vam savetujemo da u restoranu pogledate koliko koje jelo sadrži kalorija, pa da bar prema tome odlučite šta ćete pojesti: mesni masni obrok ili salatu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar