U trendu

Nije važno šta već kada jedete

Ljudi koji preskaču obroke, jedu u pokretu ili kasno uveče lošijeg su zdravlja od osoba koji imaju redovne porodične obroke, utvrđeno je najnovijim istraživanjem.

Autori analize nutritivnih efekata na osnovu navika u ishrani su sugerisali da vreme obroka kao i grupni obroci imaju pozitivne efekte na zdravlje i dijetetske rezultate.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu i sa Univerziteta u Sao Paolu su u studiji objavljenoj u Britanskom žurnalu za ishranu rekli da je neophodno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdio efekat neredovnih i nepravilnih obroka na verovatnoću razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Doktorka Gerda Pot, predavač prehrambenih nauka na Kraljevskom koledžu u Londonu i koautor studije je izjavila: “Izgleda da ima istine u izreci ‘ Doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, a večerajte poput siromaha’. Međutim, ovo zahteva dalju istragu“.

“Iako smo danas informisaniji i svesniji šta treba jesti, i dalje se vodi polemika oko pitanja koji obrok nam daje najviše energije”.

“Iako dokazi ukazuju da je unošenje kalorija kasno uveče povezano sa gojaznošću, daleko smo od razumevanja da li snabdevanje tela energijom preko hrane treba da bude ravnomerno raspoređeno u toku dana ili doručak treba da bude najobilniji obrok”, rekla je dr Gerda, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.