U trendu

Niste ni svesni koliko je sirovi med koristan: Pomaže kod infekcija, leči rane, štiti srce i mozak…

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, sadrži celi spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protivupalnih materija. Zato ima puno veću ulogu od pukog prirodnog zaslađivača, jer među ostalim pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao alternativa rafinisanim šećerima. Bogat je fruktozom i slađi od običnog šećera, pa je i mala količina dovoljna da biste zasladili ono što želite, piše Real Simple.

Dijetetičarka Ejmi Šapiro tvrdi da je lako prepoznati razliku između sirovog i običnog meda. To je med koji se uzima ravno iz saća i ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije kao obični med, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled.

– Većina zdravstvenih prednosti nalazi se upravo u sirovom medu, kaže Šapiro, a prenosi 24sata.hr.

Među glavnom prednostima ističu se antimikrobno i antibakterijsko delovanje, što ga čini efikasnim za lečenje rana i infekcija. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodonik peroksid, koji se inače koristi za čišćenje rana. Iako se uvek treba posavetovati s lekarom pre nego počnete da koristite med u medicinske svrhe, jasno je da sirovi med može biti izvrstan prirodni dodatak kod zaceljivanja rana.

Osim toga, u sirovom medu pronaći ćete preko 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala. Polifenoli su odgovorni za visok nivo antioksidansa, koji pomažu vašem telu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra efikasnim za celokupno zdravlje. Sirovi med sadrži i polen, koja se bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara, tvrdi Ejmi Šapiro.

Dodaje kako je uprkos njegovim vrednim svojstvima s medom uvek važno ne preterivati. Naime, ako ga koristite kao zaslađivač, na primer u čaju, dovoljno je odmeriti pola do jednu kašičice meda. Možete ga koristiti kao namaz na tostu ili kriški hleba, kad je sasvim dovoljno pojesti do dve kašičice meda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.