U trendu

Niste ni svesni šta jaja mogu da vam urade: Istraživanje otkrilo jesu li zdrava ili nezdrava za srce

Jaja jedemo skoro svakodnevno u najrazličitijim oblicima i znamo da su hranjiva i zdrava, ali postoje pomalo kontradiktorini dokazi da su jaja, zbog holesterola, nezdrava za srce.

Međutim, studija objavljena 2018. godine u časopisu Heart u kojoj je učestvovalo oko pola miliona odraslih u Kini, otkrila je da osobe koje na dnevnom nivou konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje jedu jaja mnogo ređe.

Autori studije istražili su kako konzumacija jaja utiče na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi i to kako bi shvatili procese koji utiču na zdravlje, prenosi Science Daily.

Jaja su vrlo korisna

Profesor sa Univerziteta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 učesnika u istraživanju od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Naučnici su merili metabolite u plazmi iz krvi pacijenata i više od 20 vrsta metabolita povezali su s nivoom konzumacije jaja.

Rezultat analize bio takav da su osobe koje su umereno jele jaja imale više belančevina u krvi, kao i molekula koje pomažu čišćenju holesterola u krvnim sudovima, te štite od začepljenja krvnih sudova.

Kod osoba koje su jele manje jaja, nivoi dobrih metabolita su bili niže, a štetnih viši, u poređenju s osobama koje su redovno jele jaja.

“Naši rezultati pokazuju da umerena konzumacija jaja može poomoći u zaštiti zdravlja srca”, rekao je Canqing Yu, profesor s pekinškog univerziteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar