U trendu

O vitaminima, uopšteno i opušteno (2)

Vitamini se razlikuju i po svojoj rastvorljivosti u vodi ili u mastima. Rastvorljivi u vodi imaju zajednički naziv hidrosilubilni vitamini, i u ovu grupu se svrstavaju: vitamin C, B1, B2, nijacin, B6, folat, B12, biotin, pantenonska kiselina i holin (ovoj listi se nekada doda još nekoliko supstanci, u zavisnosti od autora, jer se tvrdi da su neophodne organizmu). Rastvorljivi u mastima ili liposolubilni vitamini jesu: vitamin A, D, E, i K.
Svaki višak vitamina rastvorljivih u vodi izbacuje se putem mokraće i ne postoji mogućnost nagomilavanja ovih vitamina u organizmu. Njihovo uzimanje iznad preporučenih doza ne pravi nikakve štetne efekte u telu, osim u retkim slučajevima nekih oboljenja, ali zdravi organizmi se sa lakoćim rešavaju svakog viška. Organizam zbog ovoga nema mogućnost da skladišti hidrosolubilne vitamine i pravi rezerve, pa se preporučuje stalni unos ovih vitamina. Ipak, postoji i nekoliko neprijatnih posledica koje mogu usloviti prevelike jednokratne doze hidrosolubilnih vitamina. Dok organizam ne izluči viškove, neki vitamini mogu biti problematični (to se dešava isključivo sa vitaminskim preparatima, nikako sa regularnom hranom!).
Vitamin C – doze od 1000 mg i više mogu dovesti do nadražaja želuca, proliva ili zatvora, kod nekih ljudi. Vitamin C je po hemijskoj strukturi kiselina (aksorbinska kiselina) i u koncentrovanoj formi se ne slaže najbolje sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu. Preporuka je da se tablete sa vitaminom C nikada ne uzimaju na prazan stomak.
Nijacin – doze koje su znatno veće od propisanih podstiču jetru na lučenje prevelike količine enzima. Povećava se koncentracija šećera i urinske kiseline, što može izazvati oštećenje jetre, a rizik od dijabetesa i gihta se znatno povećava.
Vitamin B6 – prilikom svakodnevnog unošenja 50 mg ili više, može doći do oštećenja nerava u rukama i nogama. Mišljenja stručnjaka o trajanju oštećenja su podeljena, od privremenih do trajnih.
Holin – megadoze holina (po nekima od 14, po drugima preko 37 puta (!) od preporučenih) izazivaju preterano lučenje pljuvačke, nizak krvni pritisak, povraćanje i znojenje sa vrlo neprijatnim mirisom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.