U trendu

Obratite pažnju: Ako vidite procep unutar lubenice, odmah je bacite!

Bliži se sezona lubenica, a jedno novo otkriće baca senku na uživanje u ovom predivnom povrću za koje se uglavnom veruje da je voće.

Osim što će ugasiti žeđ, lubenica je odlična namirnica za mršavljenje jer brzo zasititi, a pritom nema previše kalorija. Ima i blagi diuretički učinak, pa nije ni čudo što je mnogi preporučuju. Ali nisu sve lubenice dobre za zdravlje, štaviše, neke mogu biti jako opasne.

Verovatno ste već naleteli na lubenicu koja ima pukotine u unutrašnjosti. Postoje dva razloga zašto se to događa, a jedan od njih je taj da je lubenica kasno ubrana zbog čega se „smanjio“ njen sadržaj. Ta lubenica je previše sazrela i upravo je to „vrsta“ koju mnogi obožavaju jer ima više šećera, prenose mediji.

Međutim, nedavni slučaj koji se dogodio u Kini gde su poljoprivrednici preterali s pesticidima i prouzrokovali masovno pucanje lubenica, skrenuo je pažnju sveta na pukotine u njenoj unutrašnjosti koje su rezultat delovanja pesticida koji ubrzavaju sazrevanje.

Taj tip pesticida, osim što ubrzava rast, stvara pukotine i „praškastu“ teksturu lubenice i ono najgore, može da ima brojne negativne posledice za zdravlje. Testiranja na životinjama koje su bile izložene pesticidima putem hrane pokazala su povećan broj tumora i uroloških problema.

Kako doskočiti ovom problemu? Jedini način jeste da imate poverenja u onoga ko lubenicu prodaje…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar