U trendu

Opasnosti za kućne ljubimce

Veliki broj slučajeva trovanja kućnih ljubimaca prouzrokovan je supstancama koje se mogu naći u domovima i koje su bezopasne za ljude. Neke od najopasnijih otrova za mačke koristimo svakodnevno.
U zavisnosti od vrste supstance kao i od toga u kojoj količini je mačka proguta ili udahne, zavise i simptomi trovanja. To mogu biti gastrointestinalni, neurološki, srčani ili disajni problemi, koji mogu dovesti čak i do smrti.
10 najopasnijih otrova za mačke
Lekovi za ljude – mačke su veoma osetljivije na lekove koje ljudi svakodnevno koriste.
Lekovi protiv bolova, ibuprofen i neproksen, predstavljaju najčešći uzrok trovanja kućnih ljubimaca. Ovi lekovi mogu prouzrokovati čireve u želucu i crevima, kao i oštećenje bubrega.
Acetaminofen dovodi do oštećenja krvnih zrnaca – samo dve tablete mogu biti kobne.
Antidepresivi mogu prouzrokovati povraćanje, a u težim slučajevima serotonin sindrom, stanje koje karakteriše povećana temperatura, ubrzan puls, povišen krvni pritisak, a mogu izazvati i epileptične napade.
Preparati protiv buva i krpelja – trovanje može nastati gutanjem ili nepažljivom primenom ovih proizvoda. Pored toga, neki ovakvi proizvodi koji su namenjeni psima mogu biti sa smrtonosnim posledicama kada se koriste za mačke.
Hrana za ljude – važno je voditi računa da vaša mačka ne uzima namirnice koje mogu izazvati trovanje, a to su npr. čokolada, crni i beli luk…
Otrov za pacove i miševe – ako mačke progutaju ovaj otrov, mogu nastati ozbiljni simptomi koji mogu dovesti i do fatalnog ishoda.
Lekovi za kućne ljubimce – slučajevi trovanja mačaka pomoću veterinarskih lekova nisu neuobičajeni. Neki od lekova koji mogu biti najproblematičniji jesu lekovi protiv bolova.
Kućne biljke – mačke često jedu kućne biljke, a neke od biljaka sadrže otrove koje mačkama mogu napraviti ozbiljnu štetu, pa čak dovesti i do smrti. Neke od ovakvih biljaka su ljiljani, rododendroni, lale, narcis i sago palme.
Hemikalije – nije iznenađujuće da hemikalije koje se mogu naći u antifrizu ili razređivaču mogu mačkama biti otrovne. Simptomi mogu da uključuju bolove u stomaku i hemijske opekotine.
Sredstva za čišćenje u domaćinstvu – kao što je izbeljivač, otrovni su i za ljude, pa tako i za mačke i pse. Trovanje dovodi do problema u stomaku i respiratornom traktu.
Teški metali – olovo koje se može naći u farbama, baterijama i linoleumu može biti otrovno ako ga mačka proguta. Tako mogu nastati gastrointestinalni i neurološki problemi.
Đubrivo – proizvodi za travnjak, saksije, žardinjere i bašte mogu biti otrovni za mačke ako ih progutaju.
Zaštitite svoje ljubimce od otrova
Najbolji način da se smanje šanse da vaš kućni ljubimac postane žrtva trovanja jeste da sprečite njegovo izlaganje opasnim materijama.

  • Držite sve lekove u ormarićima ili fijokama koje su nepristupačne za vašu mačku. Ako slučajno ispustite neku pilulu na pod, trebalo bi da je odmah potražite.
  • Uvek sledite uputstva na proizvodima protiv krpelja i buva i nikad ne koristite proizvode koji su namenjeni psima.
  • Sve kućne hemikalije čuvajte dobro zatvorene i na mestima gde vaši ljubimci ne mogu da ih pronađu. Ako ste postavili otrov za pacove, obavestite komšije da zaštite svoje ljubimce od izlaganja i zamolite ih da oni isto učine za vas.
  • Izbegavajte da mačkama dajete hranu za ljude koja može biti opasna po njih. Ako niste sigurni šta smete, a šta ne, posavetujte se sa veterinarom.
  • Prilikom kupovine biljaka za dom, opredelite se za one koje ne izazivaju probleme kod mačaka. Ako izaberete toskične biljke, čuvajte ih na mestu gde vaši ljubimci ne mogu da dođu do njih. Pojedine biljke mogu izazvati zdravstvene probleme i kod male dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar