U trendu

Ova biljka je pravo blago: Pomaže kod ujeda insekata, kašlja i odlična je kao dodatak uz svako jelo

Lekovita svojstva rotkvica dobro su poznata, jer su se mnoge bolesti lečile ovim povrćem pre pojave savremenih lekova. Mnogi ih i danas koriste kao alternativu savremenoj medicini, piše 24sata.hr.

Uzgajaju se više od 3000 godina. Stari Grci su ih prinosili na žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima plaćali rotkvice. Ne bez razloga. Naime, postoje istraživanja koja ukazuju da imaju niz zdravstvenih prednosti, zbog čega su odličan dodatak prolećnom sendviču sa povrćem, dodatak salatama, ili osnova za pripremu lekovitih smutija.

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalijum, vitamini C, K i B6, a sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum. Lekovita svojstva rotkvica su dobro poznata, jer su se mnoge bolesti lečile ovim povrćem pre pojave savremenih lekova. Mnogi ih i danas koriste kao alternativu savremenoj medicini.

Ipak, treba znati da je crna rotkvica lekovita od crvene. Crna rotkva, poznatija kao Raphanus sativus L. var. niger, pripada porodici kupusa i veoma je bogata antioksidansima i dijetalnim vlaknima. Istraživanja su dokazala da igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka prostate, dojke, debelog creva i jajnika i niza drugih bolesti.

Recept za sirup za kašalj

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Iseckanu rotkvicu pomešati sa medom i limunovim sokom. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mestu. Procedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte po jednu supenu kašiku tri puta dnevno pre jela.

Takođe pomaže kod ujeda insekata

Neki ljudi koriste sok od rotkvica kao odličan tretman za ujede pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i otok. Iscedite sok i nanesite ga na mesto ujeda nekoliko puta. Takođe možete natopiti komad vate u sok i držati ga na otoku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.