U trendu

Ova hrana učiniće vas – srećnima!

Mnoga dosadašnja istraživanja ukazivala su na nužnost voća i povrća u ishrani za dobrobit celokupnog zdravlja.

Do sada se preporučivalo da minimalni dnevni unos voća i povrća u ishrani bude 5 namirnica. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da to treba povećati na 8 namirnica. Dodatne 3 namirnice, prema istraživanju, čini nas srećnijima nego inače.

Vegeterijanska dijeta ili dijeta sa dosta voća i povrća preporučuje se kao preventiva, a i kao terapija protiv srčanih oboljenja ili raka. Međutim, problemi sa navedenim dijetama jesu dugoročno čekanje na efekte takve ishrane, može biti u rasponu od 2 do čak 10 godina.

Istraživanje navodi da se poboljšanje psihološkog efekta ishrane sa više voća i povrća može videti ranije. Istraživanje iz Velike Britanije i Australije pratilo je promene kod 12385 učesnika u vidu ličnog zadovoljstva i sreće sa dnevnim unosom voća i povrća.

Utvrđeno je da je 85% učesnika imalo manje od 3 namirnice voća, a 60% manje od 3 namirnice povrća dnevno. Samo mali broj učesnika, 1,83%, imao je 5 ili više namirnica voća dnevno, a 7,75% više od 5 namirnica povrća dnevno.

Studija koja će tek biti objavljena pokazuje prednosti 8 namirnica voća i povrća dnevno – u vidu zadovoljstva i sreće.

Više voća i povrća u ishrani poboljšava nivo sreće mnogo brže nego što poboljšava samo zdravlje organizma.

Postoji i moguća najava da ovo istraživanje treba povezati sa istraživanjima antioksidanata koja ukazuju na vezu optimizma i karotenoida u krvi. Karotenoidi su organski pigmenti crvene, narandžaste i žute boje, u zavisnoti od vrste voća i povrća koje se koristi.

Na kraju, navodi se i da veći unos voća i povrća u ishrani smanjuje rizik od moždanog udara za 40%, a od nekih vrsta raka i do 20%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.