Ova žitarica je fantastična zamena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljenih hidrata i proteina

Proso sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli.

U njemu nalazimo vitamin A, vitamin E, vitamin K i one iz grupe B. Mineralne soli uključuju gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink.

Još je zanimljivi sadržaj proteina koji je u prosu veći nego u drugim žitaricama.

Iz tog razloga to je hrana koja se preporučuje osobama sa nutritivnim nedostacima, onima koji nemaju apetit, deci i adolescentima u fazi rasta, u situacijama fizičkog i intelektualnog stresa.

Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju.

Pogledajmo sada koje su dobrobiti konzumacijom prosa:

jača zube, nokte i kosu: u većoj meri od ostalih namirnica sadrži salicilnu kiselinu koja stimuliše stvaranje keratina. Zbog toga će vaša kosa, nokti i zubi biti lepši i jači.

podstiče diurezu i lako se vari: korisno u situacijama kada je varenje otežano, na primer tokom trudnoće. Nije slučajno što se često priprema za vrlo malu decu u obliku hrane za bebe.

alkalizovanje: indikovano za suzbijanje kiselosti želuca, na primer, sprečava stvaranje kamena u žuči- Zahvaljujući prisustvu nerastvorljivih vlakana, proso, kao i sve druge integralne žitarice, može sprečiti stvaranje kamena u žuči.

daje energiju: pokazao se kao dobar saveznik u borbi protiv umora, depresije i anemije
pomaže u sprečavanju pobačaja. Čak i ako ne postoji definitivna naučna osnova, konzumiranje prosa se tradicionalno preporučuje trudnicama, jer se verovalo da ograničava verovatnoću gubitka deteta. Sigurno ne boli!

Do danas ne postoje poznate kontraindikacije za konzumaciju, osim ako osoba ne razvije preosetljivost na neku od njegovih komponenti, piše Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.