U trendu

Ove tri namirnice NIKAD NE TREBA da perete, a ovih pet UVEK morate

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu pre jela ili pre kuvanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema. Ove tri namirnice ne treba prati baš nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Testeninu

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s testeninom. Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Pečurke dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju. Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s pečurki uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvek:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. I voće i povrće s korom koja se guli

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje.

3. Limenke

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.

5. Suho voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete da perete, ali i ne morate:

1. Piletinu

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. Drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču.

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim tačna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može da škodi. Stoga, odlučite sami. Inače, kuvanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsta mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine…) jedni stručnjaci kažu da ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem. Ako ste u dilemi, a želite se rešiti viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.