U trendu

Ovo jelo ne naručujte ponedeljkom u restoranu: Može da bude čak i opasno, evo zašto

Ponedeljak nije idealan dan za odlazak u restoran ili naručivanje hrane za poneti, posebno ribe, prenosi Dejli star.

Doktor Darin Detviler, bivši savetnik FDA i USDA za bezbednost hrane, tvrdi da naručivanje ribe ponedeljkom zapravo može povećati rizik od trovanja hranom, što je, kako kaže, povezano sa dužinom vremena kada je riba bila u frižideru ili kada je isporučena.

Stručnjak je otkrio da naručivanje ribe ponedeljkom dovodi do povećanog rizika od bolesti, jer riblje pijace obično ne rade vikendom. To znači da je riba koju jedete mogla da stoji u frižideru nekoliko dana i samim tim postoji povećan rizik da se od nje razbolite.

Riba koja nije sveža može se pokvariti

„Riba koja nije sveža može da se podvrgne hemijskim promenama, što dovodi do kvarenja koje utiče na njen ukus, miris i bezbednost“, rekao je nedavno dr Detviler za Dejli mejl.

Takođe je rekao da pokvarena riba može da sadrži i visok nivo histamina, hemikalije koju oslobađa imuni sistem. To može dovesti do trovanja skombroidom, čiji su simptomi: osip, znojenje, dijareja, glavobolja i povraćanje.

Čuveni, pokojni kuvar Entoni Burden takođe je upozorio da se riba ponedeljkom ne naruči.

U svojoj knjizi „Poverljivo iz kuhinje“ rekao je da ako naručite ribu u ponedeljak, postoji šansa da je restoran naručio samo jednu morsku hranu za vikend i da je stigla u petak, prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.