U trendu

Ovo voće bolje je od svih sportskih i energetskih napitaka

Bolji izbor za sportiste od raznih „modernih“ sportskih ili energetskih pića.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini upoređivali su efekte ugljenih hidrata konsumiranih tokom bavljenja sportom i otkrili da banane pružaju približno iste ili čak i bolje antiinflamatorne i druge pogodnosti po organizam u odnosu na energetska ili sportska pića. Jedini nedostatak banana – izazivju nadutost.

Poznato je da ugljeni hidrati iz hrane i pića tokom dužeg treninga pomažu ljudima da duže ili u većem intenzitetu mogu da vežbaju i brzo se oporavljaju nakon velikih napora.

U studiju je bilo uključeno 20 takmičara u biciklizmu. Idealnu količinu banana za konsumiranje tokom vežbanja teško je odrediti, ali istraživači planiraju da do tog odgovora dođu kroz buduća detaljnija i obimnija istraživanja. U planu su i istraživanja u kojima bi se procenili efekti drugih plodova koji bi bili korisni za konsumiranje tokom vežbanja ili nakon toga, za oporavak organizma.

Poznato je da sportski i energetski napici sadrže mnogo korisnih ali i dosta štetnih sastojaka za osobe koje se bave sportom ili napornim vežbanjima. Zato aktivni sportisti, „obični rekreativci“ i ljudi koji se bave napornim fizičkim poslovima žele da nađu prirodnu, zdraviju i jeftinu alternativu sportskim napicima.

Vodeći autor studije i vođa istraživačke grupe Dejvid Nieman, direktor laboratorije za ljudske performanse Državnog univerziteta u Severnoj Karolini, navodi u izveštaju da banane sadrže dosta ugljenih hidrata, vitamina i minerala pa su zato bolja i prirodnija zamena za „veštačke“ sportske i energetske napitke.

Članak o ovim istraživanjima nedavno je obajavljen u „Njujork tajmsu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.