Pitanje za milion dolara: koje je MLEKO najbolje?

Kao alternativa kravljem mleku u ponudi se mogu naći bademovo, sojino, kokosovo, kao i pirinčano mleko. Sva navedena mleka su dobra kao hrana za ljude koji su netolerantni na laktozu iz kravljeg mleka. Međutim, što se mlečne verzije mleka tiče, novo istraživanje pokazuje da je kravlje mleko i dalje najhranljivija opcija dostupna na tržištu.

Nalazi istraživanja proizilaze iz analize hranljivih vrednosti četiri najpopularnija biljna mleka u odnosu na kravlje mleko. Podaci su prikupljeni iz više desetina studija rađenih za sva navedena biljna mleka kao i svih studija rađenih na temu kravljeg mleka. Rezultati su pokazali da ni jedno od navedenih mleka nema nutricione vrednosti kravljeg mleka, kao ni u pogledu hranljivih vrednosti.

Kravlje mleko sadrži dobar balans proteina, masti i ugljenih hidrata. Pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija, naročito kod dece, međutim može sadržati neke štetne patogene bakterije koje izazivaju alergiju, pa samim tim i netolerantnost na laktozu kako kod dece tako i kod odraslih osoba. Razlog za netoleranciju na laktozu jeste nedostatak enzima digestivnog trakta koji je ključan za preradu hrane sa laktozom poput kravljeg mleka.

Slučajevi netolerancije na laktozu češći su kod osoba crne, žute i crvene rase, mada ima i dosta slučajeva netolerancije na laktozu i kod osoba bele rase.

Analiza kokosovog mleka pokazala je dobre ocene mleka za ukus, ali loše ocene što se tiče kalorija, proteina i zasićenih masti.

Bademovo mleko je dobilo niske ocene što se tiče sadržaja kalorija, ali dobre ocene što se tiče ukusa, proteina, masti i ugljenih hidrata. Međutim, ovo mleko predstavlja potencijalni problem za sve osobe alergične na orašaste plodove.

Pirinčano mleko je srazmerno kravljem mleku u kalorijskom sadržaju, ali zato sadrži više šećera a malo masti, ugljenih hidrata i proteina.

Sojino mleko je u hranljivim sastojcima najbliže kravljem mleku – jedino ima niske ocene za ukus.

Ipak, istraživači navode da nijedno biljno mleko nema sličan nutricioni profil kao kravlje mleko pa ih zato ne treba posmatrati kao adekvatnu zamenu već kao nužnost.

Na kraju, zaključak je da je kravlje mleko i dalje najbolja opcija, naročito za decu i njihov razvoj, a što se tiče netolerancije na laktozu, problem može biti rešen odabirom kravljeg mleka bez laktoze koje je takođe široko dostupno na tržištu.

5 komentara
 1. Borislav Medić

  Kravlje mlijeko je za telad ne za ljude. Pijemo mlijeko svoje majke u ranom djetinjstvu i to je sve što nam treba, Mi nismo dojenče raznih životinja ,ali bi se mogli ugledati na životinje. Da li znate bilo koju životinju koja u odraslom dobu pije mlijeko i to još mlijeko neke druge vrste.

 2. bambi

  I gde je milionce koje sam zaradio? Slagali ste me ko Edison Teslu?

 3. Anonimni

  bravo,,kozije je jedino,ako vec mleko,,ali 65% ljudi imaju problem sa jetrom to znaci sa laktozom i onda rak dojke,debelog creva,rane po nogama….znaci ni jedno mleko nije za upotrebu kod oznacene grupe covecanstva-pomoz BOG JUNASTVO

 4. bambi

  Najbolje mleko je kozje mleko, seko!

  1. batamrca

   upravo tako bravo za komentar

Napišite komentar