U trendu

Sojom protiv raka materice?

Nema dokaza da hrana od soje štiti od raka materice – tvrde japanski istraživači na osnovu rezultata obimnog istraživanja.

Budući da soja sadrži izoflavone i estrogen, rezultati nekih istraživanja sugerisali su da hrana na bazi soje može biti zaštita od raka. Studije koje su ukazivale na to da hrana od soje može smanjiti rizik od raka materice (endometrijum) dale su u stvari nesigurne rezultate.

Nova studija je obuhvatila više od 49.000 japanskih žena koje su dva puta tokom pet godina ispitivane o ishrani, načinu života, medicinskoj istoriji i potrošnji hrane sa sojom, uključujući miso supu, tofu i sojino mleko.

Nakon pet godina, kod 112 žena je ustanovljena dijagnoza rak materice. Istraživači nisu pronašli vezu između visokog konsumiranja sojine hrane i manjeg rizika od raka materice. Rezultati su objavljeni u „Internacionalnom žurnalu za akušerstvo i ginekologiju“.

Istraživači su primetili da su „starije žene“ koje su koristile u ishrani više soje, voća i povrća – u proseku bile zdravije od žena koje su bile aktivni pušači, konsumirale dosta alkohola ili pile veće količine kafe.

„Naša studija je pokazala da uzimanje soje i izoflavona nije direktno povezano sa rizikom od karcinoma endometrijuma“, izjavila je dr Motoki Ivasaki iz Nacionalnog centra za rak u Tokiju, inače koautor studije.

„Iako je učestalost karcinoma endometrijuma mnogo niža u azijskim zemljama, stopa incidence je u porastu. Mi takođe znamo da je konsumiranje hrane od soje među japanskim ljudima veoma rasprostranjeno“, istakla je Ivasaki.

Zaključak istraživača pokazuje da je potrebno uraditi i druge detaljnije studije sa većim brojem učesnika (ispitanika) kako bi se proverili ovi nalazi. Sa tim se složio i Džon Torp, zamenik urednika pomenutog žurnala.

Napomena

Iako rezultati ne pokazuju eksplicitno da soja utiče na zaštitu od raka grlića materice, ipak se može zaključiti da je zdrava ishrana (puno soje, voća i povrća) i zdrav način života (bez „poroka“) jedan od načina za duži i zdraviji život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.