U trendu

Šta pijete ujutru, kafu ili čaj? Evo koje piće je bolje za zdravlje

Postoje ljudi koji svoje jutro započinju čašom soka od narandže, mleka ili čiste vode. Većina ljudi, međutim, radije sebi kuva šoljicu čaja ili kafe. Iako su oba napitka omiljena među svojim konzumentima, ima li jedno više prednosti?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama će se razlikovati u zavisnosti od vremena kuvanja, načinu pripreme i veličini pića, kako prenosi Mindbodygreen. Međutim, da biste dobili opštu ideju, donosimo spisak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg.

Ovi nivoi kofeina bazirani su na 1 šoljici svakog napitka:

Kafa: 96 mg kofeina

Latte: 86,4 mg kofeina

Ledena kafa: 74,4 mg kofeina

Crni čaj: 48 mg kofeina

Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina

Kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina

Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj – čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionidanje i mogu da smanje rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog jedinjenja hlorogene kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od umirivanja mučnine do ublažavanja glavobolje i ublažavanja probavnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju jedinjenja u zelenom čaju s kardiovaskularnim zdravljem.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju telo i mogu doprineti metaboličkom zdravlju. Zbog većeg udela kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju da smanje unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja – naročito biljnog tipa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar