U trendu

Stručnjaci otkrili koje je najzdravije voće i njihov odgovor mogao bi da vas šokira

Ne postoji voće koje nije korisno na jedan ili više načina, ali jedno „povrće“ proglašeno je nedavno za najzdravije voće, a sjajno je to što je tokom leta skoro svakodnevno na našim tanjirima.

Paradajz, kog jedemo kao salatu, u sosu ili kao čorbu, iako se kulinarski smatra povrćem, naučno je zapravo voće.

Zanimljivo je da prema istraživanju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), paradajz je proglašen najzdravijim voćem s najvećim sadržajem hranjivih materija.

Paradajz je bogat antioksidansima i hranjivim materijama, a njegova crvena boja dolazi od polifenola i karotenoida koji imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Ova jedinjenja pomažu zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju rizika od srčanih bolesti, snižavanju krvnog pritiska i „lošeg“ holesterola.

Antioksidansi prisutni u paradajzu takođe mogu pružiti zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zračenjem i poboljšati opšte zdravlje kože. Osim toga, paradajz je izvor ključnih vitamina i minerala poput vitamina C, E, A, kalijuma, folne kiseline i vitamina K.

Iznenađujuće

Vitamin K i kalcijum su važni za zdravlje kostiju i očuvanje njihove strukture. Vitamin A i beta-karoten, prisutni u paradajzu, podržavaju zdravlje očiju i pomažu u prevenciji problema poput makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Bogatstvo vlakana u paradajzu ključno je za održavanje zdrave probave, a niskokaloričnost, visok udeo vode i vlakana čine je korisnom za kontrolu telesne težine.

CDC-ova klasifikacija voća i povrća bazira se na 17 hranjivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokaloričan sa samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata u porciji težine 60 grama.

Osim paradajza, na listi najzdravijeg voća nalaze se i drugi izbori:

Limun: Bogat vitaminom C, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i bolesti srca, ali prekomerna konzumacija može oštetiti zubnu gleđ i uzrokovati probavne smetnje.

Narandža: Osim vitamina C, sadrži male količine vitamina B6, kalijuma i kalcijuma i važna je za zdravlje mozga, srca, nerava i kostiju.

Jagode: Osim vitamina C, sadrže antioksidanse antocijanine koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alchajmerove bolesti.

Limeta: Bogata vitaminom C, koristi se u kuvanju i pečenju, ali treba paziti na visoku kiselost koja može biti štetna.

Grejp: Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu i pomaže u regulisanju šećera u krvi, zdravlja probave i kontroli holesterola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar