U trendu

Svi grešimo: ovo voće i povrće NE SME u frižider

Najbolji savet o tome kako se hrana ispravno čuva svežom nekad se prenosio s kolena na koleno.

Današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije, prenosi agencija Hina.

Tako barem tvrdi Ditlind Hanrider, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt.

„Na primer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižider“, rekla je.

Deo potrošača možda i zna da jabuke proizvode gas etilen, zbog čega će voće smešteno u blizini jabuka brže gnjiti.

„Ipak, većina ne zna da takav gas proizvodi i paradajz. Niti da u hladnjaku brže gubi aromu“, dodaje nutricionistkinja Antonija Blumental.

Ali nije to sve. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive.. svi proizvode etilen.

Frižider je najgore mesto za čuvanje limuna jer i oni tamo brzo gube aromu. Najbolje ih je smestiti u korpu u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao cirkulisati vazduh. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj kesi, jer je pojava plesni zagarantovana.

Hina prenosi da su najosetljivije povrće na hladnoću patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u šerpi, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati dalje od paradajza.

Ako se ispravno čuvaju, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Pasulj i karfiol, na primer, mnogo su osetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni pasulj ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Nakon toga će početi gnjiliti.

Karfiolu još i kraće, dan ili dva.

„Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo“, kaže Blumental.

Takva buđ čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odseku, jer pored njih ima i onih oku nevidljivih.

Šargarepa može biti u hladnjaku, ali je treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakuje u prodavnicama. Šargarepe na gomili mogu u frižideru potrajati nedelju dana, ali one oprane, očišćene i spakovane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

(Jovana Tomic, Danas)

3 komentara
 1. ja sam mađar

  Na prvom mestu bi naučio da pišem pravilno svojim meternjim jezikom.Npr pravilna Srpska rečenica „Na primer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižider“,(hahahahaha ČUVATI U FRIŽIDER) OVA Tomic je bila gladna pa je pojela deo reči. Gađajte se vi sa JEDAN I PO PADEŽ,a mađari će vas učiti,kako se pravilno govori i piše na vašem maternjem jeziku.BRUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUKAAAAAAAAAAAAAAAAA

  1. JA SAM MAĐAR

   jezivo,pisao sam ĆIRILICOM NA SRPSKOM JEZIKU , a vi ste objavili objavili na HRVATSKOM JEZIKU NIKAD VIŠE NEĆU ČITATI VAŠE NOVINE. SRAMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 2. AA ( americki alah)

  a jel to vazi i za gmo povrce i voce?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike