U trendu

Svi grešimo: ovo voće i povrće NE SME u frižider

Najbolji savet o tome kako se hrana ispravno čuva nekad se prenosio s kolena na koleno.

Današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije, prenosi agencija Hina.

Tako barem tvrdi Ditlind Hanrider, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt.

„Na primer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru“, rekla je.

Deo potrošača možda i zna da jabuke proizvode gas etilen.

„Ipak, većina ne zna da takav gas proizvodi i paradajz, niti da u frižideru brže gubi aromu“, dodaje nutricionistkinja Antonija Blumental.

Ali nije to sve. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive.. svi proizvode etilen.

Frižider je najgore mesto za čuvanje limuna jer i oni tamo brzo gube aromu. Najbolje ih je smestiti u korpu u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao da cirkuliše vazduh. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj kesi, jer je pojava plesni zagarantovana.

Hina prenosi da su najosetljivije povrće na hladnoću patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u šerpi, njihova osetljivost na etilen ukazuje na to da ih treba čuvati dalje od paradajza.

Ako se ispravno čuvaju, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, paradajzi mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Pasulj i karfiol, na primer, mnogo su osetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni pasulj ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Nakon toga će početi da gnjile. Karfiol još i kraće, dan ili dva.

„Ako se pojave crne mrlje, to je plesan i karfiol više nije za jelo“, kaže Blumental.

Takva buđ čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odseku, jer pored njih ima i onih oku nevidljivih.

Šargarepa može biti u frižideru, ali je treba ukloniti iz ambalaže u koju se pakuje u prodavnicama. Šargarepe na gomili mogu u frižideru potrajati nedelju dana, ali one oprane, očišćene i spakovane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

(Jovana Tomic, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.