U trendu

Zdrava priprema povrća

Povrće spada među najzdravije namirnice. Ono je prepuno vitamina i drugih materija koje su nam potrebne. Istraživanja su pokazala da što više povrća redovno jedemo, imamo manji rizik od mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, kao i neke oblike raka.
Jedan od razloga zašto ljudi ne uzimaju minimum preporučenog unosa povrća, može biti činjenica da im ponekad priprema i kuvanje može delovati komlikovano.
To ne mora da bude tačno. Predstavljamo nekoliko brzih i jednostavnih tehnika spremanja povrća.
Sotiranje povrća
Sotiranje ili dinstanje povrća predstavlja brz i jednostavan način da se povrće pripremi sa relativno malo ulja. Sotirano povrće sadrži vitamine i minerale, kao i ukus i boju.
Povrće treba iseći na komade veličine jednog zalogaja, tako da može brzo da se pripremi, a nakon toga treba zagrejati tiganj pa zatim sipati ulje.
Povrće treba dodati kada ulje bude dobro zagrejano i ima blagi odsjaj.
Prženje povrća
Prženje povrća je veoma slično sotiranju, uz dve bitne razlike. Ova tehnika pripremanja vrši se putem veoma visoke toplote, a hrana se konstanto meša kako ne bi zagorela na vrelom tiganju. Važno je samo da tiganj ima dovoljno debelu donju stranu kako bi se ravnomerno distribuirala visoka toplota.
Pomoću ove metode povrće se može najbolje spremiti sa jestivim uljem koje može da se zagreje do visoke temperature, kao što je sojino ulje. Kada se povrće priremi, po želji ga možete preliti maslinovim ili susamovim uljem.
Kuvanje povrća
Povrće možete kuvati kada želite da zadržite ukus i svežinu povrća kao što se to radi kad se priprema boranija, brokoli, krompir i drugo. Povrće treba ubaciti u šerpu sa vodom neposredno pre nego što voda proključa. Na taj način se povrće priprema na nešto nižoj temperaturi.
Dodavanje soli u ključalu vodu poboljšava ukus povrća. Ipak, ne treba preterivati, jer povrće ne bi trebalo da bude slano, a pored toga, višak soli povećava rizik od krvnog pritiska.
Pečenje povrća
Pečenje povrća poput krompira, špargle ili luka veoma je jednostavno. Treba poređati povrće na pleh, posuti ga sa malo biljnog ulja i staviti u rernu da se peče. Visoka temperatura pečenja pomaže da se sačuvaju vitamini i minerali, ali i ukus koji može biti izgubljen kuvanjem.
Napravite obrok sa namirnicama koje se mogu pripremiti u rerni, kao što je piletina ili riba, zajedno sa povrćem. Začini kao što su lovor, beli luk i drugi mogu se dodati za bolji ukus.
Priprema povrća na pari
Priprema povrća na pari sa razlogom je sinonim za zdravu ishranu. Ova metoda ne zahteva ulje za pripremanje tako da predstavlja odličan način pripreme ako pazite na kalorije. Za pripremu povrća na pari nije potrebno potapati povrće u vodu, tako da postoje veće šanse da se zadrže vitamini i minerali. Povrće koje se najbolje sprema ovom metodom: brokoli, šargarepa, karfiol, boranija, spanać i drugo.
Aromatični začini kao što su štapići cimeta i đumbir, mogu se dodati pri spremanju kako bi se dobio pikantniji ukus povrća.
Grilovano povrće
Kada vam vreme omogućava, povrće možete pripremiti na roštilju. Kao i prilikom pečenja, grilovanje karamelizuje površinu povrća i daje mu hrskavu slast. Grilovanje je odličan način za pripremu kukuruza, slatke paprike, tikvica, plavog paradajza, bundeve, luka, krompira i drugog povrća.
Držite povrće mašicama iznad plamena i okrećite ga kako bi se ravnomerno ispeklo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)