U trendu

Zdravi dijetalni špageti

Naučnici iz Italije i Španije tvrde da su razvili novi tip testenine napravljene od ječmenog brašna koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja kod ljubitelja špageta i drugih rezanaca na bazi pšenice.
Ječam je tvrda žitarica poznata po tome što pivu daje karakterističnu jačinu i ukus, a predstavlja i odličan izvor vlakana, antioksidanata i vitamina E. Ječam je postao naročito popularan kao sastojak takozvane funkcionalne hrane, dopunjene zdravim dodacima.
Funkcionalna hrana se kotira kao deo zdravijih proizvoda. Prema mišljenju Američkog hemijskog društva, ovakva vrsta hrane postala je popularna među onima koji vode računa o ishrani i brinu o svom zdravlju. Tako se stvorila nova grana industrije od koje se očekuje da će biti vredna preko 176 milijardi američkih dolara do 2013. godine.
Vito Verardo, doktor nauka sa Univerziteta u Bolonji, i Ana Maria Gomez, doktor nauka sa Univerziteta u Granadi, smatraju da verovatno neće biti potrebno puno vremena da na pakovanjima testenine budu ispisane fraze "može da smanji rizik od srčanih oboljenja" i "dobar izvor dijetalnih vlakana", i to zahvaljujući ječmu.
Funkcionalna hrana stiče popularnost
Prilikom stvaranja nove testenine, naučnici su najpre morali da utvrde da li od špageta mogu napraviti "funkcionalnu hranu" koristeći ječam kao dodatak vlakana i antioksidanata. Stoga su napravili ječmeno brašno koje sadrži najhranljivije sastojke žitarica.
Istraživači kažu da špageti napravljeni od ječmenog brašna sadrže više vlakana i antioksidanata u odnosu na tradicionalne špagete koji se prave od vrste pšeničnog brašna koje se zove semolina.
Ako se testenini napravljenoj od ječmenog brašna doda gluten, poboljšaće se kvalitet kuvanja testenine, ali na štetu njene antioksidantne moći, kažu istraživači.
Oni ističu da takva testenina ispunjava odgovarajuće zahteve na osnovu kojih se može svrstati u zdravu hranu, jer je poznato da dijetetska vlakna, antioksidanti i vitamin E, koji se nalaze u ječmu, pomažu ljudima prilikom problema sa srcem i digestivnim traktom.
Ovaj izveštaj naučnika objavljen je u časopisu Američkog društva za poljoprivrednu i prehrambenu hemiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar