U trendu

Zvuči neverovatno, ali vredi probati: Ove namirnice navodno podstiču rast grudi

Na skoro sve druge delove možemo uticati ciljanim vežbama – pa tako možemo skinuti salo sa stomaka, stanjiti noge, oblikovati ruke i učvrstiti stražnjicu. Ali ne postoje efikasne vežbe kojima bi dame mogle da povećaju grudi, a nema niti čarobnog štapića.

Mnoge žene radi toga pate od kompleksa i posežu za push up grudnjacima kako bi barem vizuelno popunile svoj dekolte. Druge se čak, za ženstveniju siluetu, odlučuju za drastičnije mjere i odlaze estetskom hirurgu, što je prilično ‘skup sport’.

Mi pak donosimo dobre vesti za sve one među nama koje nose male košarice i voljele bi imati grudnjak veličine barem 75 B. Veće i punije dojke možete dobiti ako se pravilno hranite. Navodno, unos određenih namirnica utiče na veličinu vašeg poprsja. Želite li, dakle, bujniji dekolte? Neka se na vašem tanjiru nađe ova hrana (koja je ionako zdrava i dobra za vas):

Fitoestrogeni – Soja, mahunarke, lan, susam, orašasto voće

Soja i mnoge druge namirnice sadrže fitoestrogene, jedinjenja biljnog porekla koji imaju estrogenski efekt. Za sojine izoflavone smatra se da imaju i estrogenska, i anti-estrogenska svojstva. Tako, na primer, kada su nivoi cirkulišućih  estrogena visoki, kao kod žena u predmenopauzi, ova jedinjenja mogu da se vežu na estrogenske receptore i blokiraju aktivnost hormona, a kad su nivoi ovog hormona niski, kao kod žena u postmenopauzi, fitoestrogeni deluju poput estrogena.

Ali, treba naglasiti da fitoestrogeni u soji nisu isto što je estrogen proizveden u telu i nemaju isti efekat, a zaključeno je i da konzumacija namirnica bogatih fitoestrogenima ne predstavlja rizik za naše telo. Baš naprotiv, savremena istraživanja dokazuju da ova jedinjenja imaju zaštitno delovanje. U zemljama u kojima soja predstavlja osnov ishrane primećen je tako niski procenat kardiovaskularnih bolesti i nekih malignih promena na ćelijama, kao što su one koje se povezuju s hormonski izazvanim rakom dojke.

Biljni proteini – Grašak, pir, kinoa, čija, sočivo, tempeh, heljda, spirulina

Ako ste mršavi i planirate da nabacite koji kilogram, već samim tim i vaše će grudi postati punije. Ako vam je potrebno da pojačate svoju ishranu, ne smete da zanemarite proteine, posebno one biljnog porekla. Ishrana bogata biljnim proteinima ima mnoge prednosti za naše zdravlje jer, između ostalog, reguliše krvni pritisak i nivo holesterola i šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od bolesti srca.

Zdrave masti – Avokado, bademi, orasi, losos, maslinovo ulje

Kao što verovatno već znate, kod planiranja svojih svakodnevnih jelovnika morate paziti na to da u organizam unosite dovoljno zdravih masnoća. Reč je o monozasićenim i polizasićenim mastima koje čine mnogo dobroga našem organizmu, a pre svega čuvaju naše srce. S druge strane, konzumaciju namirnica bogatim transmastima i zasićenim masnim kiselinama valja smanjiti i dati prednost hrani koja sadrži ‘dobre’ masti, piše Žena.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar