U trendu

1 vrsta ribe sprečava srčane bolesti i visok pritisak, a ima još 1 neverovatno dejstvo

Šunka je možda simbol Uskrsa, ali bakalar obeležava Veliki petak. Priprema se u mnogim domaćinstvima, a ova poslastica sa severnog Atlantika bogata je hranljivim materijama. Bakalar može da teži i do 200 kilograma i živi do 20 godina. Zbog prekomernog izlova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj da povećaju njegovu populaciju, dok je i dalje dozvoljeno da ga upecate.

Gde početi? Ova poslastica sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masti. Bogat je vitaminom B12, koji je važan za zdravlje nervnog i cirkulatornog sistema. Takođe, vitamin B12 sprečava anemiju tako što održava crvena krvna zrnca u dobrom stanju.

Smanjuje holesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Našem telu su potrebne ove esencijalne masti, ali ne može da ih samo proizvodi pa je važno da ih unosimo hranom. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog holesterola.

Drži krvni pritisak pod kontrolom

Studije su pokazale da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni pritisak, kao i rizik od srčanih bolesti. Pored toga, redovni unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog pritiska nego smanjenje unosa soli.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 procenata. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom nedeljno takođe smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Harvarda, navodi da unos ribe doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i takođe štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Uz sve prednosti koje riba ima, verovatno je najvažnije da brzo popravi svoje zdravlje. Studija sprovedena na pacijentima koji su konzumirali riblje ulje pokazala je poboljšanje funkcije srca za samo dve nedelje.

Poboljšava funkciju mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tokom nedelju dana bi obezbedilo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su da ishrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje uticaj gena koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugim kognitivnim oštećenjem. Sve ove prednosti se nalaze u bakalara.

Može smanjiti rizik od raka

Bakalar ima još jedno čudesno dejstvo. Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog creva u ranim stadijumima bolesti, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom pre uzimanja dijetetskih suplemenata.

Nutritivne vrednosti

Bakalar je izvor proteina sa niskim sadržajem masti, što ga čini odličnim izborom za ljude koji žele da smanje unos masti i poboljšaju zdravlje srca. Sadrži značajnu količinu joda, koji je važan mineral za rad štitne žlezde i pomaže joj da reguliše hormone.

Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u sprečavanju problema kao što su struma i simptomi hipotireoze.

Uz to, bakalar je odličan izvor:

Vitamin B12
Niacin
Fosfor
Selen
Omega-3 masne kiseline
Jod

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)